VIDEO. Psihologul Liliana Grosu: O audiere promptă a copilului poate să diminueze trauma obținută în urma unui abuz

VIDEO. Psihologul Liliana Grosu: O audiere promptă a copilului poate să diminueze trauma obținută în urma unui abuz

Copiii care care au trecut printr-o traumă atunci când au văzut o infracțiune sau au fost victima uneia îi poate marca pentru restul vieții. Pentru a face lumină în cazurile de abuz cărora sunt supuși copiii, atât organele de anchetă, cât țo copiii trebuie să aibă parte de o audiere calitativă a micuților. Agora a relatat despre intervievarea acestora din punct de vedere al circumstanțelor și a procedurii juridice cu experții Centrului Național pentru Prevenirea Abuzului față de Copii. De data aceasta ne-am concentra pe trăirile copilului și am aflat cum și când trebuie audiat micuțul. Despre toate acestea Agora a discutat cu psihologul și intervievatorul certificat, Liliana Grosu.

Mai jos vedeți cele mai importante momente ale emisiunii:

Momentul cel mai oportul pentru audierea copiilor martori sau victime ale unui abuz este unul cât mai apropiat de momentul comiterii abuzului. Este necesar acest lucru din moment ce această situație ne permite să obținem informații ample despre abuz, circumstanțele lui, iar asta este necesa pentru investigarea situației.

Orice povestire despre abuz este traumatizantă pentru copil, dar să nu uităm că acest interviu are și un scop criminalistic, care urmărește colectarea dovezilor. De multe ori, mărturiile copilului sunt unicile care pot dovedi că abuzul a avut loc.

Autor:

Vârsta copilului produce dificultăți atunci când el este pus în situația de a povesti. Cei mici pot avea probleme de exprimare, mai ales dacă abia au început să vorbească. Totodată, cei mici sunt mai mici și mai deschiși. Adolescenților le este mai greu să povestească despre o traumă, mai ales că în cazul unui abuz sexual.

Nu există particularități speciale de audiere în materie de sex, doar că fetițele trebuie intervievate de femei, iar băieții - de bărbați.

Am avut cazuri când copilul a refuzat să depună mărturii, pentru că intervievarea a avut loc mai târziu iar, între timp, părinții i-au interzis copilului să mai vorbească despre abuzul care a avut loc în familie.

Autor:

O traumă obținută în urma abuzului, poate marca copilul așa încât el să nu se mai poată reabilita toată viața. El se poate transforma într-un adult retras, închis în sine, cu complexe, incapabil să se integreze în societate. O audiere promptă ar putea stopa acest efect.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.