Viceministrul Educației critică BAC-ul: În testele de fizică sunt probleme irezolvabile și sunt puține note de 9-10

Viceministrul Educației critică BAC-ul: În testele de fizică sunt probleme irezolvabile și sunt puține note de 9-10

Ministrul adjunct al Educației, Lilia Pogolșa, numită în funcție la doar o săptămână de la începerea sesiunii de BAC, spune că sesiunea „nu este una obiectivă”. Pogolșa spune că timp de trei ani, persoanele care au alcătuit testele de BAC au fost tot acelea care le-au și verificat, iar apoi au fost în comisia de contestare. Totodată, viceministrul spune că există prea puțini elevi cu note de 9 și 10, iar testele sunt prea complicate.

„Procedura de desfășurare a bacului nu e una obiectivă. Cifrele care se aduc acum, precum că elevii au rezultate tot mai bune, sunt doar cifre. Autorii testelor, care pe parcursul a trei ani nu au fost schimbați, tot ei sunt evaluatori. Mai mult decât atât, culmea, tot ei sunt cei care sunt în comisia de contestare și din sesiunea suplimentară. Credeți că e corect? Ceea ce am schimbat au fost persoanele din comisia de la contestare. Închipuiți-vă că am evaluat o lucrare, apoi aceeași lucrare vine tot la mine la contestare. Este subiectiv”, li s-a adresat Pogolșa deputaților din Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Potrivit Liliei Pogolșa, „e grav că formula de convertire a punctajului în note nu are fundamentare metodologică științifică și este una subiectivă și incorectă”.

„Conform teoriei evaluării, orice evaluare se face în baza rezultatelor obținute de elevi în sesiunea de BAC, iar acum ea se face în baza punctajului acordat în teste. Există curba lui Gauss care, în baza rezultatelor evaluării copiilor, stabilește că nota 5-6 trebuie să fie la același nivel cu 9-10. Dacă sunt puține note de 9-10, înseamnă că e ceva în neregulă, că pragul trebuie coborât, ca să fie mai mulți care au promovat pe 5-6, dar obligatoriu la fel de mulți ca și cei care au promovat pe 9-10. Ce se întâmplă la noi? La noi 5-6 sunt foarte multe, iar 9-10 este o raritate. Acum, dacă timp de 3 ani nu s-a schimbat baremul, evaluatorul știe ce puncte să pună pentru 9-10 și are condiții de 7 stele”, afirmă viceministrul.

Ea spune că în testul de fizică la profil real, din acest an, a existat un punct care nu are fundamentare științifică și nu poate fi rezolvat. „Am convocat grup de lucru și un doctor în fizică a spus că asta nu poate fi rezolvat. Cum atunci au fost copii care au luat 9 și 10? Sau profesorii au lista de copii la care să le pună note?”, s-a întrebat Pogolșa.

Președintele comisiei, deputatul Vladimir Hotineanu, a cerut cercetarea situației și o evaluare aprofundată.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.