„O provocare”. Guvernul și Parlamentul boicotează ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată de Dodon

„O provocare”. Guvernul și Parlamentul boicotează ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată de Dodon

Includerea subiectului declarării vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, persona non grata în R. Moldova, în ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) este „o provocare”. Afirmația a fost făcută de președintele Parlamentului după ședința Biroului Permanent a PDM de azi dimineață. Andrian Candu a anunțat că atât membrii CSS din partea Guvernului, cât și cei din partea Parlamentului, vor boicota următoarea ședință a CSS.

„Pe agenda de astăzi sunt mai multe subiecte pe care le considerăm de competența Guvernului, și nu de competența CSS și a președintelui Dodon. Unul dintre subiecte care în general nu trebuie discutate la CSS ține de decizia Guvernului de a-l declara pe vicepremierul FR, domnul Rogozin, ca persona non grata.

Punerea unui astfel de subiect pe ordinea de zi a CSS o considerăm o provocare, și nu se urmărește nimic altceva decât să se politizeze acest subiect, care este deja consumat.

Autor:

Nu vrem ca CSS să devină un instrument al confruntărilor geopolitice. Sunt multe subiecte legate de securitatea statului care pot fi pe agenda CSS, nu însă și acesta”, a declarat Candu.

„Aduc aminte că vicepremierul rus Rogozin a fost declarat persona non grata având în vedere comportamentul și declarațiile ofensatoare pe care le-a adus cetățenilor R. Moldova și Republicii Moldova. Acest subiect nu poate fi discutat la CSS. De aceea am decis să nu participăm la ședința CSS. Când spun asta mă refer la Parlament și Guvern.

„Aș vrea să fiu înțeles corect. Noi nu boicotăm CSS. Noi vom participa atunci când se vor discuta într-adevăr chestiuni ce țin de securitate. Vedem cooperare instituțională, care este necesară, indiferent că suntem pe poziții diferite cu președintele Dodon. Dar în situația actuală, ceea ce a propus domnul Dodon pe agendă, fără a se consulta, o considerăm o provocare”, a mai spus demnitarul.

Candu a precizat că nu este vorba de boicotarea CSS ca instituție, dar „vrem să nu fie folosit ca instrument de luptă geopolitică, politizare, speculare și luare de poziții. Menirea lui e alta”.

Democratul îi amintește lui Igor Dodon că „președintele, potrivit competențelor, este cel care trebuie să echilibreze puterile în stat și să fie președintele tuturor, nu președintele unui partid sau a unui alt stat”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.