Colacul de salvare al raiderilor și hoților de miliarde? Dedesubturile inițiativei Guvernului de relaxare a răspunderii pentru infracțiuni economice

Colacul de salvare al raiderilor și hoților de miliarde? Dedesubturile inițiativei Guvernului de relaxare a răspunderii pentru infracțiuni economice

Un proiect de lege elaborat și promovat de Ministerul Justiției, este prezentat de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, ca fiind un efort al Guvernului de a reduce presiunea asupra mediului de a afaceri din partea instituțiilor de forță și de îmbunătățire a climatului de business. Potrivit unor experți, pe lângă aspectele pozitive pe care le are, inițiativa legislativă este un adevărat colac de salvare pentru raideri și marii delapidatori de fonduri, care ar putea beneficia de reglementările propuse pentru a fi liberați de răspunderea penală. De asemenea, prevederile propuse ar conține facilități penale pentru persoanele care oferă credite frauduloase. Se relevă că un beneficiar al reglementărilor propuse ar putea fi chiar Ilan Sor, vizat în dosare legate de frauda de la Banca de Economii.

Proiectul de lege prevede modificarea mai multor articole ale Codului Penal, celui de Procedură Penală, Codului Contravențional, Legii cu privire la controlul de stat și a celei cu privire la Serviciului de Informații și Securitate.

Potrivit ministrului Justiției, care la 31 octombrie 2017 a prezentat proiectul de lege în cadrul unui briefing, partenerii externi au apreciat pozitiv documentul, calificându-l drept „curajos”.

„Proiectul are ca scop reducerea presiunii asupra mediului de afaceri din partea instituțiilor de forță, în procesul de constatare și investigare a unor fapte”, a declarat Vladimir Cebotari.

„Este inacceptabil de a introduce măsuri de relaxare penală care, inclusiv, vor reduce considerabil eforturile autorităților de investigare a fraudelor în sistemul bancar”, consideră experții de la CRJM.

Autor:

„Chiar dacă proiectul propune unele modificări care, fără îndoială, vor contribui la creșterea interesului pentru investitorii străini, totuși, printre seria de amendamente propuse au fost strecurate unele care par a nu avea nimic în comun cu atragerea de investiții străine sau îmbunătățirea climatului investițional”, consideră cei de la CRJM.

„Proiectul propune un nou temei pentru liberarea de răspundere penală pentru o serie de infracțiuni specificate în Codul penal, inclusiv infracțiunile din domeniul creditării și administrării bancare, cele ce țin de piața valorilor mobiliare, încălcarea drepturilor acționarilor sau obstrucționării supravegherii bancare. Liberarea se va aplica dacă infracțiunea a fost comisă pentru prima dată, persoana a reparat prejudiciul și a achitat în bugetul de stat dublul maximului amenzii prevăzute de Codul penal pentru infracțiunea respectivă”, se arată în expunerea CRJM.

„În contextul recentelor delapidări care au avut loc în sectorul bancar și a fraudelor din sistemul de asigurări, constatăm că proiectul în versiunea propusă riscă să reducă considerabil din eforturile autorităților de investigare a acestora și să trimită semnale periculoase pentru viitor cu privire la acceptarea unor comportamente ilegale similare.

Proiectul propus spre consultare publică, de facto, oferă facilități penale escrocilor implicați în fraude bancare sau obstrucționarea supravegherii bancare. Acest fapt este inacceptabil într-o societate cu un nivel înalt al fraudelor economice și în care din sistemul bancar au fost sustrase recent mai mult de 10% din produsul intern brut”, spun juriștii de la CRJM.

Autor:

Citește AICI opinia desfășurată a CRJM la proiectul Ministerului Justiției.

Printr-o notă de poziție transmisă autorităților, CRJM și Expert-Grup „recomandă cu fermitate” excluderea din lista infracțiunilor propuse cărora le poate fi aplicată liberarea de răspundere penală, sau o pedeapsă mai blândă, infracțiunile legate de mediul financiar-bancar, spălarea banilor și din domeniul concurenței.

Aspecte din proiect scoase în evidență de Cebotari

În briefing-ul din 31 octombrie, Cebotari a enumerat jurnaliștilor mai multe modificări ale legislației legate de răspunderea juridică pentru infracțiuni și contravenții de ordin economic. Iată câteva dintre ele:

- interzicerea ridicării de documente, suporturi de informație și a bunurilor utilizate în procesul economic, fără de care este imposibilă continuarea activității agenților economici. „Introducem obligația de a face copii de pe dispozitive și acte și vom oferi doar trei zile pentru aceasta organelor de drept, apoi bunurile să fie restituite agentului economic. În acest mod activitatea agentului economică nu va mai fi blocată, lucru care se întâmplă acum”.

- introducerea mecanismului de garanții financiare asupra acelora ce cad sub incidența sechestrării;

- agenții economici nu vor fi supuși răspunderii penale dacă vor fi de acord să înlăture încălcările. De asemenea, proiectul de lege acordă o mai mare importantă normelor privind recunoașterea vinovăției;

- excluderea aplicării măsurilor de arest în cazul infracțiunilor economice pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 5 ani. Potrivit lui Cebotari, închisoarea va putea fi înlocuită, în anumite cazuri, cu amenzi;

- agenților economici le va fi stabilit un mecanism de înlăturare benevolă a neconformităților, odată realizată fiind exclus caracterul penal al faptei.

- rescrierea procedurii contravenționale - să fie una simplă, debirocratizată, rapidă și cu o intervenție rapidă din partea statului, respectând dreptul la contestare în instanța de judecată;

Cebotari a menționat că proiectul de lege a fost elaborat ca urmare a consultărilor cu mediul de afaceri. Documentul poate fi accesat AICI, iar nota informativă poate fi văzută AICI.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.