Strigătul de disperare a Teatrului „Eugene Ionesco” în adresa Monicăi Babuc: Muncim pe brânci fără să fim remunerați, 40 de angajați au plecat

Strigătul de disperare a Teatrului „Eugene Ionesco” în adresa Monicăi Babuc: Muncim pe brânci fără să fim remunerați, 40 de angajați au plecat

Unul dintre cele mai importante teatre din R. Moldova, TN „Eugene Ionesco”, împlinește 27 de ani. La aproape trei decenii de existență, însă, administrația și actorii teatrului spun că teatrul e la limita existenței financiare, 40 de angajați au plecat doar anul trecut, actorii stau la chirie și muncesc în 2-3 locuri, iar Ministerul Culturii nu ar răspunde, de ani buni, la scrisorile și rugămințile echipei teatrale.

Directorul artistic al teatrului, Petru Vuctărău, a citit o scrisoare deschisă a teatrului în adresa ministului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. În scrisoarea semnată de administrație se spune că nici un alt teatru național nu are o situație la fel de precară ca TEI.

„Existăm fără ateliere de croitorie, de tâmplărie, de butaforie, de pictură, fără mecanism modern de scenă, fără lumini bune. Cabinele pentru actori sunt la subsol, nu au ferestre și apă caldă, acoperișul e cu găuri și plouă în interior”, a citit Vutcărău.

Regizorul afirmă că doar anul trecut 40 de angajați și-au dat demisia de la teatru, iar 11 actori stau la chirie și trebuie să mai lucreze în două-trei locuri pentru a câștiga de un trai decent.

„Lumea pleacă nu doar din teatru, ci și din țară! Actori la TEI poți întâlni în 12 țări ale lumii. Din 18 spectacole pe care le-am avut anul trecut în repertoriu, am rămas doar cu cinci. În teatru lipsește cu desăvârșire sistemul anti-incendiu”, enumeră Vutcărău.

TEI a explicat că se adresează cu o scrisoare deschisă ca „publicul să afle cu ce preț activează actorii TEI dar și pentru că de ani de zile vocea noastră nu e auzită”.

„Ministerul Culturii, informat sistematic despre asta, refuză să ia atitudine, de ani de zile nu răspunde la scrisori. Vă întrebăm, stimată doamnă ministru, oare a fost uitată definitiv contribuția teatrului nostru? Oare chiar acestui teatru i-a expirat terminul de garanție și trebuie aruncat la gunoi? Dacă da, atunci purcedeți neîntârziat la desființarea teatrului. Dacă nu, atunci în regim de urgență înlăturați toate restanțele statului față de angajații acestui teatru. TEI nu a făcut niciodată politică. Cu toate acestea, cât nu ar părea de absurd, dacă a făcut un partid politic ceva pentru TEI, acel partid a fost PCRM, în frunte cu Voronin, care i-a dat teatrului un sediu și l-a finanțat. Absurd, dar adevărat”, a adăugat directorul artistic TEI.

„Doamna ministru e dintr-un sat cu mine, are niște părinți extraordinari, dumneaei e de o cumsecădenie și inteligență rară, o respectăm mult. Dar cum trăim așa? Să ne luăm lumea în cap și să plecăm? Se spune că țara nu are bani, dar am înțeles că s-a votat ca să se dea 200 de milioane pentru construcția unei arene sportive. Doamne ferește, 200 de milioane. Oare nu se putea ca ea să fie construită cu 150 și 50, domnule Candu, dați-ne nouă, să reconstruim din temelii teatrul”, a propus Vutcărău.

Teatrul „Eugene Ionesco” a montat 84 de spectacole timp de 27 de ani, adică 3 premiere per stagiune, evoluând în 20 de țări ale lumii, printre care de cinci ori în Japonia.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.