Pavel Filip: „Suntem realiști. Aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse”

Pavel Filip: „Suntem realiști. Aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse”

După ce ieri Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat proiectul de rezoluție cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre, astăzi premierul a organizat o conferință de presă unde le-a mulțumit țărilor care au susținut Moldova în acest demers. Totuși, Pavel Filip a menționat că este realist și că aprobarea acestui document „nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse”.

„Pentru noi este important că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda misiunilor teritoriale a OCSE, este din nou pus pe masa comunității internaționale. Acest subiect va rămâne constant pe agenda Adunării Generale ONU până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul RM”, a spus Pavel Filip.

Cât despre poziția critică a președintelui Igor Dodon la acest subiect, dar și lipsa de consens invocată de Rusia la ONU, prim-ministrul a menționat că „dincolo de declarațiile pe care diplomatic Rusia este obligată să le facă, în interior Rusia va trata cu mai mult respect RM”.

„Acest subiect nu a fost pus în discuție la nivel internațional după 2003 încoace. Pentru că se convenise ca acest subiect să fie discutat pe platforma OSCE. Or, la OSCE este complicat, pentru că toate deciziile se iau prin consens. Este suficient ca un singur stat să fie împotrivă, evident Rusia era mereu împotrivă, și acest subiect nu putea fi discutat. Nu vreau să vin cu comentarii despre declarațiile președintelui Igor Dodon. Eu cred că aici ar trebui cu toții să ne gândim mai mult ce încărcătură are cuvântul patriotism. Dacă reprezinți țara, trebuie să fii patriot. Nu cred că există cineva în lume care ar dori să aibă trupe străine pe teritoriul țării sale. Astfel de declarații nu fac față unui oficial din RM”, a spus premierul.

Totuși, Pavel Filip a menționat că, deși Moscova s-a angajat din 1992 să-și retragă trupele militare din Moldova, acest lucru așa și nu s-a produs. „Chișinăul și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea privind intensificarea exercițiilor militare desfășurate de trupele GOTR în comun cu structurile de forță ale regimului de la Tiraspol, care constituie o amenințare directă la adresa suveranității și integrității teritoriale a RM, creând noi tensiuni în regiune în contextul crizei din Ucraina. Chiar ultimele mișcări care au avut loc în zona de securitate a blindatelor de la Tiraspol, azi noaptea, la orele 04:00, iarăși ne fac să avem îngrijorări în acest sens”, a menționat acesta, precizând că documentul nu vizează misiunea de pacificatori de pe Nistru.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.