FOTO. Reportaj: A declinat meseria de brutar la genul feminin. Povestea Nataliei Matiescu, femeia care a învățat să-și trăiască acasă pasiunea gustoasă și sănătoasă

FOTO. Reportaj: A declinat meseria de brutar la genul feminin. Povestea Nataliei Matiescu, femeia care a învățat să-și trăiască acasă pasiunea gustoasă și sănătoasă

Profundă și densă, liniștea a pus stăpânire pe oraș dar și pe cele două mâini cu degete fine care aleargă într-un dans al lor prin aluatul moale și lipicios. Compoziția se frământă parcă de la sine complotând cu dorințele tinerei femei care vrăjește cu măiestrie fața pâinii. De când se ține minte Natalia Matiescu este fascinată de tot ce înseamnă autentic. Și-a trăit copilăria ca pe un vis, și a hotărât cu încăpățânare să poarte cu ea prin viață cât mai multe bucăți cu miros de tradiție, de firesc și de bucurie.

Pâinea își are un loc aparte în sufletul ei. Cu timpul a învățat că pe lângă apă, făină bună și sare, în compoziția unei felii de pâine scoasă din cuptor se regăsește și foarte multă răbdare.

...

Înainte de a învăța să coacă pâine delicioasă și sănătoasă, Natalia Matiescu a învățat să se cunoască și să-și reseteze destinul pentru a obține acea armonie interioară, atât de necesară pentru creație dar și pentru existență. Când a înțeles că munca de birou o extenuează moral, și-a propus să-și schimbe viața. Și a reușit.

„Chiar dacă aveam o stabilitate financiară asta nu-mi compensa pustietatea interioară. Tot timpul am cautat o activitate pe placul sufletului meu. Am observat ca sunt atrasă de domeniul alimentație și gastronomiei. Îmi plăcea sa experimentez cu produse locale, căutam informații despre alimentația strabunicilor noștri, și-mi satisfăceam curiozitatea. Am observat că procesul de coacere a pâinii ma împlinește și această stare se transmitea și apropiaților mei. Îmi plăcea sa servesc cu pâine vecinii și prietenii și așa, treptat, am decis să renunț la oficiu și să-mi realizez pasiunea”, povestește Natalia.

...

În ziua în care a copt de una singură 200 de pâini, a înțeles că nimic nu este imposibil dacă ești suficient de motivat. Totuși, recunoaște că meseria de brutar se declină mai greu la genul feminin:

„Cea mai complicată este munca fizică. Mă refer la ridicarea greutăților: grâu, secară, frământarea aluatului, ridicarea aluatului. Cred că meseria de brutar este mai mult pentru bărbați”.

Cu timpul, Natalia Matiescu a reușit să facă diferența dintre pâinea obișnuită și pâinea sănătoasă. Cea din urmă noțiune a cucerit-o și a făcut-o să-și dorească să-i cunoască toate secretele.

...

Așa se face că rețetele scrise de bunici și străbunici au coborât de pe paginile îngălbenite de vreme și au luat forme delicioase, aromate și sănătoase. Natalia spune că pe lângă consecvență, pentru a reuși să-ți trăiești pasiunea în țara noastră, ai nevoi și de un pic de nebunie.

„Da, am luxul de a-mi trăi pasiunea. Dar nu a fost o cale ușoara până a ajunge sa traiesc acest lux în Republica Moldova. Timp de patru ani nu am avut un salariu stabil. Mă confruntam cu lipsa banilor, dar nu renunțam să muncesc și să experimentez. Mulți nu mă înțelegeau, dar eu continuam să cred în ceea ce fac. Îmi plăcea ceea ce fac și asta compensa orice greutate și lipsă”, spune femeia.

...

Convinsă că limitele sunt doar niște noțiuni, Natalia Matiescu și-a extins arealul de activitate și reușește să pună pe tarabele târgurilor ecologice nu doar pâine fără gluten, ci și tot felul de ierburi medicinale, ceaiuri presate și alte elemente gastronomice.

Nu calculează niciodată timpul pe care îl petrece în fața cuptorului pentru că știe că este timpul ei. Când face totalurile zilei care a rămas în urmă, zâmbește cu împlinire. Visele care devin realitate sunt cele mai frumoase...

...

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.