Aceasta este una dintre concluziile analizei profilului alegătorilor Maiei Sandu și al lui Igor Dodon. Profilului alegătorului fiecărui candidat reiese din datele prezente în Barometrul de Opinie Publică din luna octombrie, în care 1109 cetățeni au răspuns la următoarea întrebare: pentru care dintre cei doi candidați ați vota în turul doi al alegerilor prezidențiale?

Alegătorul de bază al Maiei Sandu este un/o moldovean(că) cu vârsta medie de 44 de ani și locuiește în centrul țării. El sau ea își formează o opinie urmărind zilnic Jurnal TV, dar și Moldova 1 sau Prime, ca de altfel navigând pe Facebook sau pe site-ul Pro TV. Consideră că aderarea la Uniunea Europeană constituie un avantaj și într-o proporție de 47% nu regretă destrămarea Uniunii Sovietice. Are studii superioare, deține un post de muncă adiacent studiilor sale și posedă, comparativ, un mai mare spirit protestatar.

Similar, alegătorul lui Igor Dodon este un/o moldovean(că) cu vârsta medie de 45 de ani, însă locuitor al regiunilor nordice și sudice ale țării. El sau ea consumă în principal știrile postului Prime TV, dar și Moldova 1, RTR sau NTV, și navighează comparativ mai rar pe internet, vizitând Odnoklasniki și Facebook-ul. Consideră că aderarea la Uniunea Vamală i-ar aduce mai multe avantaje și regretă destrămarea Uniunii Sovietice într-o proporție de 72%. Posedă studii medii, iar fiecare al treilea alegător este lucrător în cadrul unei industrii.

 

Analiza schițează faliile obișnuite ale politicii țării: preferințele geopolitice, locul de reședință și sursele de informare. Totodată infirmă faptul că vârsta ar fi una dintre aceste falii. Analiza vârstei respondenților BOP arată că de fapt electoratele celor doi candidați se aseamănă pe acest criteriu. Astfel, tineri și vârstnici ar vota în aceeași măsură pentru cei doi concurenți, contrar percepției generale că votul tinerilor ar reprezenta un avantaj pentru Maia Sandu, iar votul vârstnicilor unul pentru Igor Dodon. Mai mult, candidații sunt votați aproximativ în egală măsură de toate categoriile de vârstă. În același timp, analiza arată că genul candidaților la președinție nu joacă un rol și că Maia Sandu, contrar percepției, nu a mobilizat votul femeilor în favoarea sa în această cursă electorală.

 

Electoratele celor doi candidați se și intersectează, împărtășind aceleași anxietăți și așteptări. Viitorul copiilor, șomajul și sărăcia sunt temerile alegătorilor Maiei Sandu și al lui Igor Dodon, iar viitorul președinte al țării, conform lor, trebuie să creeze locuri de muncă, să dezvolte economia și să stopeze corupția.

În documentul de mai jos găsiți un rezumat al analizei în limba engleză. 

Autor: Anastasia Costișanu