Trebuie să admiți că în această stare tulburătoare nu știi cum e mai bine să procedezi. 

Te poți precipita alegând să faci drumuri lungi, să consulți mai mulți specialiști fără să știi care este cel mai indicat să îți prescrie un tratament, pierzi timpul prețios în căutarea unei soluții și nu ai certitudinea că cea pe care o vei găsi va fi cea corectă. 

Medicina modernă, care e o știință complexă, bazată pe studii profunde și observații medicale de-a lungul a sute de ani, a identificat cea mai eficientă cale prin care reușești să faci un prim pas spre sănătate. Cu excepția cazurilor de urgență imediată, calea ta spre sănătate începe de la medicul de familie. 

Medicul de familie are calificarea și competența ca, după o examinare prealabilă, să îți stabilească diagnosticul și să îți indice tratamentul. În cazul în care este nevoie de implicarea unui medic specialist, medicul de familie ți-l va recomanda pe cel mai potrivit. 

Asistența medicală primară este primul liant în sistemul de sănătate, concepută astfel încât pacienții să afle în termeni optimi și exacți ce au de făcut pentru a se reface. Serviciile acordate în cadrul asistenței medicale primare cuprind îngrijirile de sănătate de prim contact și monitorizarea permanentă a pacienților, indiferent de prezența sau absența bolii.

De aceea, deseori medicul de familie te cunoaște cel mai bine. El este la curent în virtutea meseriei sale cu evoluția sănătății tale, îți știe vulnerabilitățile fizice și contraindicațiile, iar în comunitățile mici – chiar și anumite elemente ereditare ce-ți sunt proprii, întrucât i-a tratat în trecut și pe părinții tăi. 

În plus, potrivit legislației actuale a Republicii Moldova, medicul de familie este abilitat să îți prescrie medicamente gratuite și compensate. Poți economisi bani dacă eviți căile lăturalnice și i te adresezi direct lui. Nu trebuie să te internezi în spital ca să beneficiezi de  medicamente gratuite și compensate.