Medicul de familie este cu mult mai mult decât un furnizor de acte medicale. Ignorarea sau subaprecierea lui este o abordarea greșită, întrucât anume el este cel care asigură, de fapt, legătura comunității cu sistemul de sănătate, de la care trebuie să pornească însănătoșirea populației.

Medicul de familie asigură primul contact al pacientului cu sistemul. El se ocupă de toate aspectele medicale ale pacienților. Noi, spre deosebire de ceilalți specialiști, avem o activitate concentrată pe om, pe familie, pe colectivitate. Suntem cei care veghem direct asupra sănătății și bolilor pacienților noștri, le monitorizăm evoluția maladiilor acute și cronice și îi îndrumăm să ia măsuri de precauție pentru a evita îmbolnăvirile”, explică Lilia Calancea, medic de familie din raionul Strășeni.

Medicul de familie are o pregătire vastă care îi permite să identifice și să rezolve eficient majoritatea problemelor de sănătate ale pacienților. El este ghidul care va stabili rapid și corect diagnosticul, iar apoi va prescrie un tratament eficient, iar în caz de necesitate va direcționa persoana din cabinetul său spre cel al specialistului. Medicul de familie abordează pacientul în toată complexitatea sa, cu toate problemele sale psihologice sau sociale, ținând cont de situația sa din familie și societatea, pentru a înțelege pe deplin afecțiunile de care suferă acesta.

Pacienții trebuie monitorizați atent, doar că există anumite boli care pot să evolueze o perioadă îndelungată fără simptome deosebite. De aceea, noi îndemnăm oamenii să-și examineze anual starea generală de sănătate”, spune Lilia Calancea.

Prin urmare, medicul de familie are și un rol educativ deosebit, pentru că este cel care învață pacienții să aibă grijă de sănătatea lor. El este cel care îi îndeamnă să respecte măsurile de precauție necesare, spre exemplu, în sezonul rece când se răspândesc rapid virozele și gripa. Este specialistul care trebuie să promoveze un mod sănătos de viață în comunitate și care are grijă de educația sanitară a celor pe care îi monitorizează. Tot medicul de familie urmărește respectarea calendarului vaccinărilor pacienților săi și are grijă să-i îndrepte spre controale de rutină.

Teoretic, medicul de familie este cel care îl cunoaște cel mai bine pe pacient, pentru că îi este alături pe tot parcursul vieții. Acesta poate deveni confidentul celor pe care îi are sub supraveghere, iar în momentul în care oamenii sunt deschiși cu el și îi comunică toate problemele cu care se confruntă, orice boală poate fi depistată în fază incipientă. Relația dintre medicul de familie și pacient trebuie să fie bazată pe încredere și sinceritate. Oamenii au nevoie de medici de familie care să-i asculte și să le propună tratamente eficiente pentru problemele lor, care să îi direcționeze rapid spre însănătoșire.

Este o meserie dificilă uneori, pentru că avem de ascultat și consultat mulți oameni, pe care trebuie să-i examinăm corect. Cu toate acestea, lucrăm cu anii cu ei și îi cunoaștem pe unii din fașă, le cunoaștem toate bolile prin care au trecut și toate problemele. Pare epuizant pe alocuri, mai ales că mulți nu vor să țină cont de sfaturile pe care le dăm”, mărturisește medicul de familie Lilia Calancea.

Statistica pentru 2015 arată că în Republica Moldova sunt aproximativ 1700 de medici de familie, cu 300 mai puțin decât ar fi nevoie. Totodată, în unele regiuni unui singur specialist îi revin până la 3000 de pacienți. În mod normal, conform mediei europene, raportul trebuie să fie de 6,6 specialiști la 10 mii de oameni, adică un medic trebuie să deservească maxim 1500 de pacienți.  Din iulie 2016, de când au intrat în vigoare majorările salariale aprobate de Guvern la propunerea Ministerului Sănătății, leafa unui medic de familie, care lucrează în sistemul sanitar timp de cinci ani, este de 5750 de lei.