Fact-Checker - Separăm adevărul de minciună

Au contribuit socialiștii la demiterea unor miniștri din cabinetul Filip?
Vlad Bătrâncea, deputat PSRM

Socialiștii își atribuie merite în demiterea mai multor miniștri din Guvernul Filip. Într-o conferință de presă, Bătrîncea și Greceanîi au afirmat că au reușit să facă mai mulți miniștri să demisioneze datorită moțiunilor simple examinate în Parlament.

MANIPULARE

Toate moțiunile simple ale deputaților fracțiunii PSRM din Parlament au fost respinse de majoritatea parlamentară. Schimbarea componenței Executivului a fost anunțată de PD, iar trei dintre foștii membri ai Guvernului au trecut de la șefia ministerelor în

Citește mai mult
UE nu este interesată de fructele și legumele moldovenești?
Postul TV de stat din Federația Rusă Россия 1

Jurnaliștii ruși afirmă că UE nu este interesată de fructele și legumele moldovenești și că cea mai mare cantitate este exportată în Federația Rusă, în pofida existenței Acordului de Asociere dintre Moldova și UE.

FALS

Datele oficiale arată că în Federația Rusă au fost exportate cantități mai mari de fructe și legume față de UE, dar nu în proporţiile indicate în reportaj. În schimb, produsele agricole din RM au fost vândute în UE la preţuri mult mai mari decât în FR.

Citește mai mult
A fost sau nu Leancă cel care a chemat compania Kroll să investigheze frauda bancară?
Iurie Leancă
președinte PPEM, fost premier

Fostul premier Iurie Leancă a declarat, la scurt timp după publicarea sintezei celui de-al doilea raport Kroll, că anume el a invitat compania să investigheze frauda bancară.

PARȚIAL ADEVĂRAT

Declarația este parțial adevărată pentru că Iurie Leancă într-adevăr a fost cel care a solicitat inițierea unei investigații internaționale a fraudei bancare, dar nu el a luat decizia că anume Kroll se va ocupa de acest lucru.

Citește mai mult
Este adevărat că Banca Mondială susține necondiționat decriminalizarea infracțiunilor economice?
Agenția de stat „Moldpress”

„Moldpres”, dar și alte mijloace media au publicat știri în care se inoculează că Banca Mondială ar susține necondiţionat inițiativa Ministerului Justiției de decriminalizare a infracțiunilor economice.

MANIPULARE

Știrea distorsionează adevărul prin trunchierea poziţiei oficiale. Banca Mondială salută limitarea imixtiunii organelor de drept în activitatea întreprinderilor, însă recomandă ca politica de decriminalizare să fie consultată minuțios cu sectorul privat.

Citește mai mult
Este adevărat că radiația cu Ruteniu 106 vine din România?
KP v Moldove

„KP v Moldove” a scris că un nor radioactiv care conține Ruteniu 106 ar fi fost înregistrat deasupra unor țări din Europa, iar concentrația cea mai mare ar fi fost deasupra României.

MANIPULARE
Afirmația este manipulatorie și nu se bazează pe date statistice oficiale

Autoarea nu face trimitere la acte emise de agențiile internaționale care monitorizează nivelul de radiații în atmosferă, în schimb a manipulat cu imaginea și informațiile mai vechi, din perioada când norul de Ruteniu 106 era deasupra României.

Citește mai mult
În PD nu se regăsesc foști miniștri implicați în scheme de corupție?
Andrian Candu
președintele Parlamentului RM

Președintele Parlamentului, tot el vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova, Andrian Candu, a declarat că actualmente în componența PDM nu se regăsesc foști miniștri implicați în scheme de corupție, referindu-se la foști PLDM-iști.

PARȚIAL ADEVĂRAT

Declarația este parțial-adevărată sau parțial-falsă, întrucât nu există încă nici o decizie finală a unei instanțe, iar o constatare a Curţii de Conturi arată că Vladimir Hotineanu (fost șef la Sănătate) a acordat unor agenţi economici licenţe şi autoriza

Citește mai mult
Sunt Rusia și Turcia cei mai buni prieteni ai Moldovei?
Igor Dodon
președintele țării și conducătorul de facto al PSRM

Președintele Igor Dodon, care a participat în weekend la „Ziua Găgăuziei”, a declarat, la conertul festiv, că „cei mai buni prieteni ai Găgăuziei și chiar ai R. Moldova sunt Rusia și Turcia”.

MANIPULARE
Afirmația este cel puțin manipulatorie.

Dacă Turcia este unul dintre principalii investitori în țara noastră, nu putem spune același lucru despre Federația Rusă. Țara condusă de V. Putin este la coada top 10 în clasamentului privind investițiile în Moldova.

Citește mai mult
Au crescut exporturile în Rusia de 3-4 ori?
Igor Dodon
președintele țării și conducătorul de facto al PSRM

Igor Dodon și Partidul Socialiștilor au afișat panouri publicitare în Chișinău, unde susțin că Exporturile în Rusia au crescut de 3-4 ori.

FALS
Afirmațiile sunt false.

Datele Biroului Național de Statistică arată însă o cu totul altă realitate. Astfel, în perioada ianuarie - iulie 2017 exportul în Federația Rusă a crescut cu mai puțin de 17% față de perioada similară a anului trecut.

Citește mai mult