LIVE. 19.12.2016. Orange lansează primul Smart city din Moldova

Orange Moldova lansează primul Smart City din Moldova - un proiect ce implică utilizarea soluţiilor digitale pentru dezvoltarea urbană. Astfel, Hînceşti a devenit primul oraş intelligent din ţara noastră în care conceptul de Orange Smart City a avansat cel mai mult.

VIDEO. Prezentarea conceptului Smart city

Cum funcționează conceptul Smart city implementat la Hîncești

Conceptul de Smart City implementat la Hînceşti presupune o gestionare inteligentă a sistemului de iluminat stradal pe două cele mai importante străzi ale oraşului. Pentru aceasta a fost construită o infrastructură wireless dedicată proiectului, iar pe stâlpii de electricitate deja existenţi au fost instalate echipamente inteligente la corpurile de iluminat. Toate acestea sunt controlate de la distanţă printr-un centru de regie, ce supervizează orice acţiune din reţea prin intermediul unei platforme de management al iluminatului stradal, online.

Cât a durat conectarea orașului la aplicația Orange

Conectarea orașului Hîncești la Smart city, platformă lansată de Orange Moldova, a durat mai puțin de o lună. 

Andrei Preașcă: Un oraș ce devine accesibil pentru populație

„Noi avem acum o legătură foarte bine definită. Este un oraș care devine mai accesibil pentru populație. Toți au nevoie de internet, primul lucru pe care îl face această aplicație este accesul la rețeaua de wi-fi. Al doilia lucru este iluminarea inteligentă, al treilea lucru este monitorizarea video. Apoi vine un element la fel de important, transportul public, orele când acesta circulă. Mai apoi urmează parcarea, unde ea se află și dacă sunt locuri disponibile. De asemenea se face monitorizarea semafoarelor. Deșeurile la fel vor fi monitorizate, când va veni mașina de evacuare a deșeurilor”, a relatat Andrei Preașcă.
FOTO. Prezentarea conceptului de smart city

Impresiile primarului de Hîncești

Alexandru Botnari, primar de Hîncești: Cred că autoritățile publice locale rămân în urmă cu noile tehnologii. Ceea ce astăzi demonstrează multe orașe europene. Astăzi agenții economici împreună cu autoritățile publice locale au reușit să coopereze într-un proiect comun.  

Directorul General Orange: Este o mișcare bună pentru orice oraș

„Este o zi minunată, sunt foarte mândru că Orange Moldova, împreună cu echipa sa, partenerul nostru și Primăria orașului a reușit să implementeze acest proiect. Orange care este un lider. Această aplicație este o mișcare bună pentru orice oraș. După câte ați înțeles vorbim de iluminare, despre necesitățile noastre cotidiene. Iluminarea, care este o necesitate pentru populație poate fi îmbunătățită cu ajutorul unei tehnologii. Lucrătorii nu mai sunt nevoiți să meargă pe teren, pot monitoriza asta de la distanță” a menționat Directorul General al Orange Moldova pe Julien Ducarroz.

Ce înseamnă smart city

Conceptul de smart city pune bazele unei platforme deschise ce poate fi extinsă şi adaptată nevoilor în schimbare ale cetăţenilor şi a municipalităţilor. Vorbim despre soluţii inteligente pentru transportul public, măsurarea calităţii aerului sau apei potabile, controlul traficului pedestrian, monitorizarea video a oraşului, parcări inteligente sau management  al colectării gunoiului etc. 

Hîncești, primul oraș inteligent din Moldova

Primul pas a fost transformarea localităţii într-un „oraş conectat” cu acces la internet de mare viteză prin fibră optică, 4G, dar şi WiFi gratuit. Recent, la Hânceşti, Orange şi partenerii săi au implementat un proiect pilot destinat eficientizării consumului de energie electrică.