LIVE. 21.04.2017. Iarnă grea în plină Primăvară: Acțiunea de lichidare a consecințelor ninsorii

Vremea din ultimele două zile a paralizat aproape întreaga țară. Urmare a ninsorilor abundente mii de copaci s-au prăbușit, de asemenea linii de energie electrică au fost deteriorate, iar drumurile naționale blocate. Președintele Igor Dodon a dispus mobilizarea întregului efectiv al Armatei Naționale pentru lichidarea consecințelor și deblocarea situației.  

Filip atenționează: Situația cu taximetriștii să nu se repete și în Agricultură 

În cadrul ședinței din această seară a Comisiei pentru situații excepționale referindu-se la tema solidarităţii, prim-ministrul Pavel Filip a adus exemplul pasagerilor blocaţi în aeroporturi, care voiau să meargă acasă, iar taximetriştii cereau mai mult de 300 de lei. „Urmează să ne confruntăm cu aceeaşi problemă în agricultură, cei care vor veni cu diferite chimicale pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale, să nu vină cu preţuri majorate, acum când agricultorilor le este cel mai greu”, a menţionat Premierul.


Aeroportul Chișinău și-a reluat activitatea

Aeroportul Internaţional Chişinău şi-a reluat activitatea după ce în prima parte a zilei unele zboruri fost anulate, iar o bună parte au fost reprogramate pentru după amiază, din cauza stratului mare de zăpadă de pe pista de decolare şi aterizare.

MTID a activat numărul 060477747 în aplicația Viber pentru urgențe

În scopul identificării rapide a persoanelor și unităților de transport aflate în dificultate sau blocaje în nămeți pe drumurile publice, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor anunță despre activarea în regim Non Stop a numărului  060477747, disponibil în aplicația VIBER. 
Toți cetățenii blocați în nămeți și au acces la internet, să expedieze harta din opțiunea „GoogleMaps” cu locația aflării determinată de funcția GPS al telefonului mobil iar drumarii, prin intermediul celulei de criză, vor identifica, în timp real, calea cea mai rapidă de intervenție.

Pâinea revine pe rafturile magazinelor

După ce astăzi la amiază era greu de găsit vreun produs de panificație pe rafturile magazinelor, pâinea revine în marketuri. 

Risc de inundații în țară

Prim-ministrul Pavel Filip anunță că există risc de inundații în țară după topirea zăpezii. Șeful Executivului a dat indicații ca prioritatea numărul 1 să fie eliminarea arborilor căzuți din căile de scurgere a apelor.

Râșcani și Ciocana, deblocată

În sectoarele Râşcani şi Ciocana, toate arterele de circulaţie au fost deja deblocate, cu excepţia străzilor care pe timp de iarnă se închid.

Ce echipe de intervenție acționează în Chișinău

Pentru lichidarea consecinţelor, în teren acţionează 16 echipe de intervenţie din cadrul Î.M. „Asociaţia de gospodărire a spațiilor verzi”, Direcției situații excepționale a municipiului Chișinău şi Agenţiei „Moldsilva”, care înlătură copacii doborâţi pe străzile oraşului.

Situația în Chișinău, ora 13:00

Mai mulți consumatori au fost reconectați la sistemul centralizat de încălzire:
- toate grădinițele
-spitalele municipale, cu excepția Spitalului nr.1
​-62 de blocuri de locuință

Rafturi goale în unele magazine din Capitală

Rafturile din magazine sunt goale, în special cele predestinate pentru pâine. La magazine s-au creat cozi. Oamenii se înghesuie să cumpere produse alimentare. Oamenii cumpără, în special, produse de primă necesitate: pâine, lactate, apă, crupe.

Doi morți în Capitală

Până la acest moment, în Chișinău au fost înregistrați doi morți. Una din cauze fiind electrocutarea.

IFrame