LIVE. 03.10.2017. Deschiderea Moldova Business Week 2017

Astăzi la Chișinău are loc deschiderea celui mai mare eveniment de afaceri din Moldova. Evenimentul este organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii împreună cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO). 

Prima zi Moldova Business Week 2017 s-a încheiat

Forumul investițional „Invest in Moldova” din cadrul săptămânii de afaceri Moldova Business Week 2017 s-a încheiat reunind la Chișinău circa 1000 de reprezentanți ai companiilor locale și din circa 20 de țări. 

FOTO. Exemplu de succes în sectorul agroalimentar

Vitalie Gorincioi, președintele Asociației ”Moldova Fruct” a povestiti despre dezvoltarea afacerii sale din sectorul agroalimentar. Antreprenorul a spus că și-a început activitatea în 2004, cu o investiție de doar 225 de lei, în 2011 a intrat în asociație și cu ajutorul programelor de finanțare și-a extins activitatea ajungând la 3,5 mln. USD. Actualmente din Asociația ”Moldova Fruct” fac parte 170 de producători, procesatori și exportatori, care produc și comercializează anual 135 de mii de tone de mere, 25 mii tone de prune, 1,5 mii tone de cireșe, 700 tone de fructe uscate.

Peste 44% - rata de ocupare a forței de muncă țintită de autorități în următorii patru ani

Raisa Dogaru, directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Moldova, a afirmat că în 2016 în țara noastră au absolvit liceul 10 280 persoane, colegiile - 6 789 absolvenți, școli tehnice profesionale - 3 584 absolvenți, instituțiile superioare de învățământ - 15 141 persoane. În opt luni ale anului curent în țara noastră erau înregistrați la Oficiile forței de muncă 26 392 persoane în căutare de locuri de muncă, dintre care 16 442 din spațiul rural și 9 950 din orașe. Odată cu implementarea Strategiei naționale de ocupare a forței de muncă 2017-2021, în patru ani autoritățile își propun să atingă o rată de ocupare a forței de muncă de 44,1%.


Investitorii străini, interesați de industria ușoară din Moldova 

Companii străine de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii din Germania, România, Polonia, Letonia, Franța, regiunea transnistreană prezente la panelul consacrat industriei ușoare au aflat despre oportunitățile de colaborare cu producătorii moldoveni. Marina Lăpușneanu, directorul executiv al Asociației Patronale a Industriei Ușoare a făcut o prezentare a sectorului. Ea a menționat că în Republica Moldova activează 350 de companii producătoare, reprezentând 5% din producția industrială a țării. Companiile de textile exportă în peste 10 țări din UE (România, Germania, Italia, Franța, Austria), generând 16,4% din exporturile moldovenești.

Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale - oportunități atractive pentru investitori

În partea a doua a Forumului investițional ”Invest in Moldova”, viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, s-a referit la oportunitățile de afaceri oferite de Moldova în zonele economice libere și parcurile industriale. Actualmente în țara noastră funcționează 7 ZEL-uri cu 11 subzone și 10 parcuri industriale. Acestea pun la dispoziția investitorilor cele mai mici costuri de operare la nivel regional - 6% impozit pe profit, - 0% TVA, accize şi taxe, o vacanță fiscală de 180 zile. Vitalie Iurcu a trecut în revistă indicatorii economici ai zonelor libere, menționând că volumul total al investițiilor pe aceste platforme pentru întreaga perioadă de activitate către1 iulie 2017 s-a ridicat la 305,3 milioane USD, fiind cu 26,5% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, dintre care 22,1 milioane USD au fost investite în prima jumătate a anului 2017. De la începutul activității în cinci parcuri industriale din Moldova, au efectuat investiții 60 de agenți economici în valoare totală de 53,6 milioane USD, creând peste 2 000 noi locuri de muncă.

FOTO. Ce posibilități oferă MIEPO pentru investitori

În cadrul primului panel, Vitalie Zaharia, director general MIEPO a prezentat instrumentele de suport acordate de echipa MIEPO companiilor interesate să investească în Moldova, dar și celor locale, care doresc să-și comercializeze produsele pe piețele externe: „Organizația noastră oferă asistență în baza principiului de "ONE STOP SHOP“ investitorilor și exportatorilor, punându-le la dispoziție toate informațiile necesare pentru atingerea scopurilor de afaceri. Începând de la consultanță privind lansarea proiectului în Moldova, vizite de studiu, legislație, baze de date cu furnizorii locali, date pentru studiile de fezabilitate, identificarea locației pentru producere până la asistență post-investițională etc. Sper că evenimentul de astăzi va pune începutul unor noi proiecte de afaceri în țara noastră”.

Sergiu Cioclea: Investitorii își doresc un sistem bancar sănătos

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a abordat tema competitivității regionale a Republicii Moldova din perspectiva investițiilor străine directe. Potrivit oficialului investitorii, care vin într-o țară anumită își doresc un sistem bancar sănătos și acces rapid la finanțare. În acest sens, în pofida crizei prin care a trecut sectorul bancar, sunt implementate reforme care au ca scop dezvoltarea sectorului bancar la cele mai înalte standarde mondiale, iar în câteva luni băncile din Moldova vor funcționa pe baza principiilor Basel III și a legislațiilor bancare ale UE.

FOTO. Sistemul educațional dual al Republicii Moldova

La Moldova Business Week, consilierul prim-ministrului Viorelia Moldova-Bătrînac a vorbit despre sistemul educațional dual din Republica Moldova. „În Republica Moldova funcționează deja 22 de instituții care aplică învățământul dual și 49 de companii care au parteneriate cu aceste instituții privind instruirea angajaților”, a declarat aceasta. 

Viceministrul Justiției: CNA ar urma să cedeze anumite competențe

Anatolie Munteanu, viceministru al Justiției: Noi mizam ca noile legi sa deschidă o alta dezvoltare în domeniul afacerilor. Un alt deziderat al Ministerului Justiției este sa punem piedici în fața excesului care vine din partea agenților statului. De asemena vrem să ne asigurăm că la Percheziții agenții statului nu vor încălca teritoriul care e inclus în acte. Vom recurge și la alt instrument - optimizarea de competențe. Am în vedere ca CNA să cedeze anumite competențe către alte autorități care vor fi create, autorități cu specializare mai îngustă. Vorbim de spălare de bani. 

Octavian Calmîc: Sectorul energetic este unul de bază la capitolul privatizări

Octavian Calmîc, ministrul Economiei: Avem o interconectare cu piața europeană pe mai multe domenii, în special cel energetic. Acest sector este unul de bază în ceea ce privește privatizările. Reformele care au fost făcute de Guvern duc la aceea ca timpul implementării durează puțin. Astfel, devenim atractivi și competivi, iar Moldova profitabilă.