LIVE. 06.10.2017. Conferința MACRO 2017 și lansarea Raportului de Stare a Țării

Astăzi la Chișinău are loc cea dea cincia ediție a conferinței anuale internaționale MACRO 2017. În cadrul evenimentului urmează să fie lansat Raportul de Stare a Țării, o radiografie cuprinzătoare a situației economice, sociale și politice din Republica Moldova. 

​Adrian Lupușor, cuvânt de încheiere și un „call to action”

Adrian Lupușor: E clar că Republica Moldova trebuie să facă față unor serii de tendințe și vulnerabilități atât de ordin intern cât și global. Dar, ceea ce am discutat nu este o sentință, este un „call to action”. Sunt sigur că aceste mesaje vor ajunge la destinație. Raportul de Stare a Țării include o sinteză. În centrul politicilor publice trebuie să fie omul, astfel încât creșterea economică să aibă drept scop bunăstarea cetățenilor. Moldova pierde capitalul uman și aceasta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru autorități. 

​Kálmán Mizsei: E o situație frustrantă în RM. Nu văd cum poate un Guvern nelegitim să facă schimbăr

Kálmán Mizsei, Misiunea consultativă a Uniunii Europene: Noi putem veni cu multe exemple despre cât de puțină legitimitate are acest Guvern. O bună guvernarea va însemna integrarea europeană. O guvernare proastă va însemna în mod automat excluderea voastră din acest proces și va face să cădeți victime ale Rusiei. Eu nu știu cât de departe vor ajunge aceste reforme. Eu pot să-mi imaginez că aici vor fi schimbări, însă nu pot vedea cum vor fi realizate de către acest Guvern nelegitim și cum vor putea fi produse rezultate reale de a curăța țara. Acum noi vedem o reducere a transparenței și ingerințe în sistemul judiciar. Atât UE cât și SUA trebuie să instituie condiții foarte stricte pentru a da bani și suport. Aceste condiționalități trebuie să fie măsurate în mod inteligent. Uneori inteligența lipsește. Eu nu sunt pesimist în ceea ce privește RM, dar recunosc că e o situație frustrantă

Ion Sturza despre intențiile confuze ale puterii

Ion Sturza: Suportul popular a majorității parlamentare și a partidelor care formează această majoritate este la limitat erorii în sondaje. Un alt aspect important este ratingul liderilor acestor partide. Orice reformă promovată în situația nivelului de încredere existent va fi profund criticată. Noi avem astăzi o confuzie totală în ceea ce privește intențiile puterii. În fond este un pas corect crearea acestor funcții de secretar de stat. Dar, să nu fim prea optimiști atunci când vorbim de generația tânără. Ea este extrem de egocentrică, își pune personalitatea sa înaintea intereselor companiei sau a intereselor publice. 

​​Beneficiile reformei Guvernului nu se văd într-un an sau doi

Ion Gumene: Nu facem reforma Guvernului ca să reducem cheltuielile, ci pentru a atinge mai multe obiective. Beneficiile nu se văd într-un an, doi sau trei. Prioritate trebuie să fie schimbarea proceselor. Aici intră recrutarea și motivarea personalului integru, elaborarea politicilor publice, prestarea serviciilor publice, gestionarea finanțelor publice, responsabilizarea administrației publice. 

​Iurie Ciocan: Din 2009 numărul angajaților în Ministere a crescut cu peste 40%

Iurie Ciocan: O reformă pentru mine ar fi transformarea unor viziuni în acțiuni concrete și procese. Ca și conținut, în cadrul reformei Guvernului au fost analizate toate business procesele. Atunci când am analizat fișele de post am găsit o sumedenie de dubluri ineficiente. Din 2009 și până în 2017 am constat o creștere de personal de peste 40% în Ministere. Un element organic ce a mers în paralel cu reforma a fost crearea Agenției de servicii publice prin comasarea a cinci instituții. 

Panelul III:  Buna guvernare: element-cheie pentru prosperitatea Moldovei în 2030 

În cadrul celui de-al treilea panel vorbitorii vor vorbi despre perspectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova 2030. Speakeri: 
​Liliana CARASCIUC, Director executiv, Transparency International - Moldova
Ion GUMENE, Director de program, Centrul Analitic Independent Expert-Grup
Ion STURZA, Președinte, Fribourg Capital
Kálmán MIZSEI, Misiunea consultativă a Uniunii Europene
Iurie CIOCAN, Director, Centrul de Implementare a Reformelor.

Cum are loc impozitarea forței de muncă în RM comparativ cu alte state europene GRAFIC

Datele au fost prezentate de Sergiu Gaibu, expert în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup

​Expert european: Guvernul trebuie să înțeleagă că tinerii sunt viitorul acestei țări, nu a alteia

Martin Hutsebaut, expert european: Important este ca Guvernul să înțeleagă că tinerii reprezintă viitorul acestei țări, nu a altei țări. Salariile din RM reprezintă doar 50% din salariile existente în România. Rezerva pentru generarea de venituri este în sectorul neformal. 

Generația tânără nu are nicio perspectivă a unui loc de muncă garantat. Chiar și ntr-o economie liberală este necesitatea unor legi bune în domeniul ocupării. Dacă vă doriți locuri de muncă bune, trebuie să explorați noile posibilități. Există posibilități pe care le puteți valorifica în sectorul gestionării deșeurilor. Există companii create în Belgia care dezgroapă gunoiștele vechi pentru a sorta deșeurile și a le prelucra.  

​​Sergiu Sainciuc, despre inechitățile existente în nivelul salarizării

Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova: Numărul de șomeri este mai mic decât locurile de muncă existente. Dar, există o problemă că forța de muncă existentă nu este pregătită potrivit cererii de pe piață. Există inechități în nivelul salarizării. Trebuie să avem un singur nivel de salariu minimal. Noi vrem ca acest proiect să fie elaborat mai operativ. Salariul minim ar trebui să fie la prima etapă 2000 de lei, iar la a doua etapă măcar cel din sectorul real – 2300. La a treia etapă salariul minim ar trebui să fie de cel puțin 3000 de lei.
Reforma sistemului de pensii are multe elemente bune, dar acele elemente foarte importante nu asigură o stabilitate durabilă a asigurărilor sociale de stat. Dacă noi nu asigurăm sustenabilitatea înseamnă că ele nu vor avea efect nici măcar pe termen mediu, nu mai vorbim de termen lung. 

​Viceministrul Muncii, despre beneficiile unificării sistemului de pensionare

În cadrul conferinței MACRO 2017, Viorica Dumbrăveanu, viceministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat beneficiile unificării sistemului de pensionare. „Nu putem realiza politici de susținere socială a populației fără a avea o creștere economică. Vrem sau nu mergem pe o abordare multisectorială a problemei. Un element cheie în sistemul de protecție socială este asigurarea socială. La unificarea sistemului de pensionare sa mers pe excluderea privilegiilor categoriale și stabilirea unor condiții de pensionare pentru toți. Pensia de urmaș va fi de 50% pe fiecare urmaș. La fel, formula unică de calculare a pensiei face ca mărimea media a pensiei pentru limita de vârstă să crească până la peste 2000 de lei”, a declarat Dumbrăveanu.