LIVE 10.11.2017 Chișinău Startup Weekend 2017 sau cum să pornești o afacere de la zero

Astăzi începe Chișinău Startup Weekend 2017, un eveniment unic în cadrul căruia tineri antreprenori, designeri și specialiști IT vor încerca să creeze și să prezinte cât mai multe idei de startup. Participanții vor vota, iar în jurul celor mai apreciate idei se vor forma echipele finale. Ele vor avea parte de 54 de ore de activitatea intensă, iar rezultatul va fi lansarea unei noi afaceri în domeniul IT. Cele mai bune echipe vor fi premiate duminica în urma unei evaluări făcute de investitori, mentori și antreprenori. 

Prima zi Chișinău Startup Weekend s-a încheiat

Echipele de startup se pregătesc de două zile de activitate intensă, timpul în care trebuie să elaboreze un plan de afaceri și un prototip al produslui. Cele mai bune idei startup vor fi premiate duminica în urma unei evaluări făcute de investitori, mentori și antreprenori. 

11 echipe trec în etapa următoare

Iată care sunt cele 11 de startup care vor încerca să-i convingă pe investitorii Chișinău Startup Weekend: Chatbot (digitalizarea interacțiunii între bănci și clienți), Machine Learning (o aplicație care compatibilizează publicitatea cu gusturile utilizatorului),  Smart Distiller (un dispozitiv de distilare a apei), Blockchain Tech (o aplicație care arată o hartă a restaurantelor care oferă băuturi gratis), VR Home (un proiect de realitate virtuală), Good Politika (o platformă de lansare a campaniilor electorale), Medicolo (un dosar virtual de sănătate al pacientului), Agriculture Platform (platformă creată pentru agricultorii moldoveni care doresc să-și promoveze produsele peste hotare), Donor Search (o rețea de socializare pentru donatori de sânge), Life Monitor (o aplicație pentru monitorizarea stării de sănătate a părinților în vârstă) și Tennis Mate (o aplicație pentru amatori de tenis). 

Activitate de Pitching: au fost propuse 14 idei de startup

Printre acestea se numără: o rețea de socializare pentru donatori de sânge, o aplicație pentru amatori de tenis, o pagină web care ar ajuta agricultorii moldoveni să-și promoveze produsele peste hotare, o platformă de lansare a campaniilor electorale, un chatbot care ar facilita interacțiunea între bănci și clienți, un dispozitiv inteligent de distilarea apei . În câteva minute va începe procedura de vot. Doar acele idei care obțin cele mai multe voturi vor trece mai departe. 

Antreprenorii se pregătesc de următorul exercițiu de pitching

Se apropie cea mai interesantă parte a Chisinau Startup Weekend. Fiecare antreprenor va ieși în fața publicului, având la dispoziție 60 de secune pentru a-și prezenta ideile. Participanții vor răspunde la următoarele întrebări: ce problema va fi rezolvată datorită acestei idei; care este soluția propusă și din ce specialiști va fi formată viitoare echipă. 

Cele mai ingenioase idei din cadrul primului exercițiu de pitching

Echipele improvizate au venit cu următoarele idei: o umbrelă digitală care are conexiune la Internet și oferă utilizatorilor prognoza meteo, un nou tip de ciocolată care contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și un brand de înghețată cu rom pentru oameni timizi, printre altele. 

Primul exercițiu de pitching

Fiecare echipă trebuie să creeze o idee de startup bazată pe două cuvinte alese în mod aleatoriu. Participanții urmează să-și prezinte ideile. Fiecare va avea la dispoziție șase minute.

Manager de programe USAID: Viitorul Moldovei este în mâinile voastre

Sergiu Botezatu, manager de program USAID a îndemnat participanții Startup Weekend să fie cât mai inventivi și convingători. „Viitorul Moldovei este în mâinile voastre. Fiți convingători, fiți inventivi. Succese!”, a spus Sergiu Botezatu, care a menționat că este surprins de rapiditatea creșterii comunității startup în Republica Moldova. 

Director general al Seed Forum Global: Uitați de modestie

„Am auzit că oamenii de aici sunt foarte modești. Însă în această seară eu am un sfat pentru antreprenori: uitați de modestie. Dacă vrei ca visul tău să devină realitățe, uită de modestie!”, a spus Steinar Hoel Korsmo, director general și fondatorul Seed Forum Global (o companie care investește în startup-uri)

Doar acele idei care vor obține cele mai multe voturi vor trece mai departe

Am stat de vorba cu Andrei Cosmin Munteanu, facilitator evenimentelor Startup Weekend în toată lumea, care ne-a explicat cum va decurge seara. La început, antreprenorii vor prezenta ideile de startup, după care publicul va vota. Doar acele idei care vor obține cele mai multe voturi vor trece mai departe. În jurul fiecărei idei se va forma câte o echipă. „Un număr ideal ar fi șase persoane într-o echipă”, spune Andrei.

​​

FOTO. Agenda evenimentelor din această seară

Cele mai importante lucruri se vor întâmpla astăzi între orele 19:30 și 21:15, când antreprenorii își vor prezenta ideile de startup-uri, iar publicul va trebui să voteze.