23.11.2017 Cyber Drill, un eveniment de importanță regională în domeniul securității cibernetice

Republica Moldova găzduiește în premieră evenimentul Cyber Drill Alert, organizat sub egida Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Experții în domeniul securității cibernetice din țările UE și CSI se reunesc la Tekwill pentru a-și testa capacitățile de protecție în fața amenințărilor cibernetice. 

Cyber Drill 2017 s-a încheiat.

Primul exercițiu regional de securitate cibernetică ce a avut loc în Republica Moldova s-a încheiat. ”Sper să devină o tradiție să ne întâlnim în Moldova” a declarat directorul general al Centrului de Telecomunicații Speciale, Serghei Popovici, adresându-se participanților. 

Ultimul exercițiu Cyber Drill: Decriptarea fișierelor infectate și ingineria inversă

În cadrul acestui exercițiu, elaborat de către CIRCL (Centrul de Răspuns la Incidente Cibernetice) din Luxembourg, echipele vor trebui să facă față unui șir de provocări cibernetice. Vor fi simulate mai multe atacuri cu folosirea software-ului malițios. ”Acțiunile echipelor vor fi punctate. Pentru soluționarea task-urilor cu un grad înalt de dificultate (network forensic și inginerie inversă) echipele vor primi de la 20 la 35 de puncte. Alte task-uri, precum decriptarea fișierelor, au o valoare de 10-15 puncte,” explică expertul în securitate cibernetică, Steve Clement. Acesta a adăugăt că acele echipe care vor scrie un raport cu explicații privind pașii făcuți vor primi bonus-uri. 

FOTO. Activitate de detectare malware, în imagini 

Sub îndrumarea șefului departamentului securității CERT România, Cătălin Pătrașcu, echipele au folosit diverse instrumente de decriptare a software-ului malițios utilizat de infractori informaționali. Participanții au fost invitați să joace rolul de analiști din cadrul echipelor de răspuns la incidente cibernetice, efectuând capturi de trafic, loguri și e-mailurilor suspecte. Ulterior, aceștia au trebuit să pregătească un raport cu datele colectate. 

Următorul exercițiu va fi dedicat analizei software-ului malițios

Echipele vor indetifica diverse tipuri de virusuri informatice, Adware, Spyware, Ransomware etc., folosind tehnici complexe de analiză a datelor.

Cât de important este rolul mass-media în securitatea cibernetică?

”Uneori, informațiile răspândite cu ajtorul mass-media în urma unui atac cibernetic pot avea un impact mai mare decât atacul propriu-zis”, a declarat Miroslav Maj, expertul în domeniul securității cibernetice. 

Folosirea rețelelor de socializare în urma unui atac cibernetic

”Rețelele precum Facebook și Twitter pot fi folosite atât de către hackeri și oameni de rea credință, cât și de echipele de răspuns la incidente cibernetice”, spune Miroslav Maj de la CSIRT din Polonia. 

Identificarea Fake News, subiectul primului exercițiu

Totul este pregătit pentru începutul primului exercițiu din această zi a Cyber Drill, în cadrul căruia cele douăsprezece echipe prezente vor studia fenomenul știrilor false și impactul lui asupra securității cibernetice. 

Cyber Drill: Activitățile ce urmează să aibă loc astăzi

Ultima zi din cadrul evenimentului Cyber Drill ne va aduce mai multe activități interesante. Echipele de răspuns la amenințările cibernetice, formate ieri, vor analiza fenomenul Fake News (știrile false) și impactul lui asupra securității online. Activitatea va fi condusă de către Miroslav Maj, expertul în securitate cibernetică din Polonia. După asta vor urma două activități legate de detectarea și eliminarea software-ului malițios, conduse de Cătălin Patrașcu din cadrul echipei CERT România și Dave Monnier de la Cymru.