Potrivit unui ordin semnat în aprilie curent de fostul ministru al Educației, Maia Sandu, o persoană nu poate să fie director interimar mai mult de jumătate de an. De asemenea, conform acestui document, directorii interimari nu trebuie să prezinte la angajare date despre cetățenia lor, studii, vechime în muncă, cunoașterea limbii române, lipsa antecedentelor penale și altă informație pe care o prezintă un candidat la funcția de director.
Corina Fusu a propus excluderea acestei prevederi, egalând astfel obligațiile directorilor interimari și celor aleși pe un mandat întreg. „Excluderea prevederii referitoare la durata maximă (de şase luni) a interimatului este dictată de faptul că aceasta nu are temei legal şi în anumite situaţii şi condiții obiective, interimatul poate avea şi o durată mai mare de şase luni (durată procedurii de alegere prin concurs, etc.). Prevederea care scutește directorii interimari de condițiile obligatorii pentru directori, nu este justificată. Or, în funcție de director fie și în perioada interimatului, este obligatoriu pentru instituția de învățământ să fie numite în funcție persoane competente și integre”, scrie în nota informativă a proiectului propus de Fusu.
De asemenea, documentul prevede excluderea dreptului Inspectoratului Școlar Național de a stabili standardul minim de competențe profesionale și manageriale ale candidaților la funcția de director, de a efectua testarea scrisă privind evaluarea psihologică și a competențelor candidaților. Această decizie a fost justificată prin faptul că Inspectoratul Școlar Național nu este abilitat prin Codul educației să exercite asemenea funcții.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.