„Trebuie să avem un dialog foarte intens cu cei care reprezintă poziția oficială a Federației Ruse. Avem nevoie de un dialog cu Federația Rusă, de o comunicare intensă, pe toate problemele, acolo unde avem poziții comune, acolo unde avem anumite neînțelegeri. De exemplu, până astăzi nu înțeleg de ce vinurile moldovenești nu sunt suficient de bune pentru a li se permite importarea pe piața Rusă și sper că la Minsk, la finele lunii, voi avea o discuție cu prim-ministrul Medvedev la acest subiect, de altfel cu care am un dialog foarte pozitiv, care se încadrează în logica și spiritul unei colaborări constructive”, a declarat Iurie Leancă.

Federaţia Rusă a impus în luna septembrie 2013 restricţii la importul vinurilor moldoveneşti, invocând că în loturile de vinuri importate s-a depistat un conţinut sporit de dibutilftalat, substanţă nocivă care afectează în special rinichii şi ficatul.  În luna martie 2014, Rospotrebnadzor a anulat embargoul la importul de vin din regiunea Găgăuză, ca urmare a solicitării guvernatorului unității teritoriale autonome Găgăuzia, Mihail Formuzal.

Formuzal: Primele mașini cu vinurile din Găgăuzia au ajuns în Rusia

Anul trecut, volumul schimburilor comerciale moldo-ruse a scăzut cu 56 de milioane de dolari, până la 1,34 miliarde. Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, unul dintre factorii acestei evoluţii a fost diminuarea cu 25,7% a exporturilor de băuturi alcoolice în Rusia din cauza restricţiilor impuse de autorităţile sanitare ruse la importurile din Republica Moldova.