„Destabilizarea situației din Moldova ar putea degenera în focare de tensiuni regionale care va atrage după sine, de asemenea, o parte a regiunii Odessa. Este de asemenea posibilă încercarea de destabilizare a situației din România, pe baza factorului etnic”, se spune în analiză.

Potrivit sursei, scenariul în cauză „ar putea actualiza problema aflării contingentului militar rus pe teritoriul Transnistriei și consolida prezența acestuia în regiune”.

Da Vinci AG reamintește că „pe 20 decembrie 2015 la Tiraspol a sosit expertul în cadrul Institutului Rus pentru Cercetări Strategice (RISI), Gheorghi Meniailo pentru a „îmbunătăți activitatea Centrului Nistru-Prut al RISI”. RISI, sub coordonarea general-locotenentului Leonid Reșetnikov, a fost organizația care a elaborat strategia pentru anexarea Crimeii și ocuparea Donbasului.

„La ora actuală, există toate semnele că se pregătește destabilizarea situației în Republica Moldova, organizarea unei lovituri de stat, destituirea președintelui Timofti și inițierea alegerilor legislative anticipate, în interesul forțelor proruse”, se mai spune în analiza Da Vinci AG.

„Momentul pentru radicalizarea situaţiei în Republica Moldova şi încercările Rusiei de a înlătura influența României în această regiune a fost ales în mod avizat. Atenţia aproape a tuturor jucătorilor din regiune este îndreptată spre propriile probleme. UE, şi în primul rând Germania, trece printr-o criză socio-politică din cauza refugiaţilor; Turcia se confruntă cu atacuri teroriste; Ucraina se află în negocieri cu Rusia cu privire la regiunile sale estice”, conchid experţii ucraineni.