„Cred că a fost o mare confuzie referitor la ceea ce a spus doamna Nuland. Ceea ce a spus ea e că s-a bucurat că s-a format o majoritate care ar putea crea un guvern. Noi toți am așteptat noua conducere și mulți au început să-și piardă răbdarea. Nuland și-a exprimat părerea că este un lucru bun că va fi un Guvern. E un rezultat bun, indiferent de cine este la guvernare. Restul sunt problemele interne ale țării. Comentariul ei nu s-a referit nici la calitatea executivului, nici la chestiunile politice”, a declarat James D. Pettit.

„Eu cred că reacția oamenilor la comentariul doamnei Nuland reflectă nemulțumirea lor față de politica din țară. Este dureros să văd că este atacată țara mea, că lumea socoate că SUA susține corupția sau oamenii care nu slujesc intereselor oamenilor. Eu pot să spun doar un singur lucru: nu noi am ales această clasă politică”, a mai adăugat ambasadorul. 

Pettit despre Plahotniuc

Pettit a fost întrebat și dacă Statele Unite l-ar susține pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc. „Nu este adevărat că SUA susține candidatura lui Plahotniuc. Este o minciună”, a răspuns scurt Pettit. 

În timpul emisiunii, diplomatul american a mai fost întrebat dacă a discutat cu Plahotniuc atunci când acesta candida la funcția de premier și dacă Plahotniuc l-ar fi convins pe Pettit că poate fi un bun prim-ministru.

Noi ne-am întâlnit. Nu eu tre să fiu convins că omul e bun de prim-ministru. Eu știu mulți oameni în Moldova care ar fi buni premieri, dar nu eu aleg”, a spus Pettit.

„Știu că Plahotniuc este un om foarte influent, dar eu nu știu ce controlează el. Influența nu vine doar de la un singur om, ci și de la presă și opoziție, apropo”, a mai ținut să adauge ambasadorul SUA. 

Pettit a ținut să spună câteva cuvinte și despre informațiile privind șantajul și corupția în rândurile parlamentarilor sau chiar a președintelui Timofti. „Dacă într-adevăr se folosește șantajul și corupția în Parlament, asta este un lucru periculos și trebuie pedepsit. Eu știu că aveți temei pentru a crede astfel. Dar trebuie să dovediți acest lucru”, a conchis Pettit.