Consilierul PCRM, Vasili Chirtoca a propus, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău din 18 februarie 2016, un proiect care prevede restricții la executarea lucrărilor de construcții în centrul istoric al Chișinăului. „În centrul istoric al Chișinăului apar clădiri cu multe etaje, se distrug monumente de arhitectură, se construiesc haotic terase, se instalează gherete. În ultimii zece ani s-a distrus partea istorică a orașului Chișinău”, a declarat consilierul comunist.

Astfel, proiectul propus de interzicere edificarea clădirilor mai înalte de 12 m în perimetrul străzilor Ciuflea, București, Tolstoi, Ismail, Kogălniceanu, teritoriul până la str. Timiș, parcului Valea Morilor, Constantin Stere, Sciusev, bd. Ștefan cel Mare.

De semeni, nu se permit lucrările de reconstrucție și reparație a monumentelor istorice și de arhitectură care ar modifica fațada și aspectul interior al acestora; lucrări de construcție în spațiul dintre clădirile construite și trotuare; lucrări de construcție în interiorul cartierelor. Până la aprobarea noului Plan Urbanistic General al Municipiului Chișinău nu se vor acorda autorizații de construcție a oricăror stații de alimentare cu combustibil. Proiectul interzice distrugerea spațiilor verzi, fără acordul majorității Consiliului Municipal Chișinău.

Mai mulți consilieri au fost de acord cu ideea acestui proiect, dar au venit cu propuneri ca el să nu între în contradicție cu deciziile anterioare adoptate în CMC și cu legislația care este în vigoare.

În final toți cei 29 consilieri (PSRM, Partidul Nostru, PPEM, PCRM și consilieri independenți) prezenți la ședință au votat ca bază proiectul propus. De asemeni a fost decisă crearea unui grup de lucru, care va definitiva proiectul de decizie, îl va expune dezbaterilor publice. Totodată proiectul final urmează a fi dezbătut în CMC în termen maxim de 30 de zile.