Am putut observa mai multe vile de-a lungul râului Nistru, cu câte o punte pe apă pentru fiecare. Aleile, parcurile, havuzul crează un contrast cu locuințele părăsite din Holercani.
Unii locuitori ai satului Holercani sunt indignați de faptul că nu au acces liber pe teritoriul pensiunii.
Pasați de la o instituție la alta
După discuția cu paznicii complexului de la Holercani, am depus o cerere la Cancelaria de Stat în care am solicitat să ni se permită accesul pe teritoriul pensiunii Holercani. Printr-o scrisoare oficială am fost anunțați însă că „obiectul în cauză se află sub protecția Serviciului de Protecție și Pază de Stat” și că urmează să ne adresăm Serviciului menționat pentru a primi permisiunea. După patru zile de la o nouă cerere am primit o altă scrisoare oficială în care am fost anunțați că ni se INTERZICE accesul pe teritoriul pensiunii Holercani. Motivul ar fi că aceasta constitue SECRET DE STAT.
Straniu e faptul că am putut găsi totuși pe Internet fotografii ale acestui „SECRET DE STAT”.
Legea nu interzice
În situația în care ne-a fost interzis accesul pe teritoriul Pensiunii de la Holercani, am solicitat opinia juristului privind posibilitatea de a filma obiectul în cauză cu ajutorul dronei.
„Niciun act normativ nu reglementează modul de utilizare a dronei. Nimeni nu are dreptul să vă ia echipamentul. Chiar dacă veți face publice materialele de acolo nu veți putea fi sancționați pentru divulgarea secretului de stat. Nu sunteți subiect al acestei infracțiuni”, a declarat juristul Centrului pentru Jurnalism Independent, Zinainda Gheață.
Înarmați cu argumente juridic, o dronă și curaj, am mers din nou la Holercani. Și iată ce a ieșit...
Abonați-vă aici la Sinteza Zilei. Veți primi cele mai importante știri ale zilei pe email.
NOTĂ
Complexul rezidențial de la Holercani a fost construit în anii ’50 și era locul preferat al demnitarilor sovietici. După 1996 vilele de acolo au fost date în arendă unor oameni de afaceri. În 2001 însă acestea au fost reconstruite și reîntoarse în gestiunea statului. În prezent mai multe Ministere și instituții ale Statului dețin vile la această pensiune, care sunt destinate odihnei colaboratorilor. Potrivit informațiilor oferite de Cancelaria de Stat, în ultimii cinci ani s-au cheltuit aproximativ 37 milioane de lei pentru întreținerea acestora.
La începutul lunii august, ministrul Mediului Valeriu Munteanu a publicat un contract de prestare a serviciilor semnat de Ministerul Mediului și ÎS „Pensiunea din Holercani” în sumă de peste 69.000 de lei pentru anul 2015. La fel, potrivit informațiilor publicate de Munteanu, în ultimii cinci ani, Ministerul Mediului a achitat pentru această pensiune circa 222.000 de lei. Atunci Munteanu a declarat că a solicitat rezilierea contractului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.