Valoare investițiilor pe care le planifică Sumitomo la Orhei se cifrează la circa 30 de mln de euro. Hala de producere, plus oficiile ar urma să acopere o suprafață de circa 30.000 de metri pătrați.

„Se planifică să fie create până la 3500 de locuri de muncă noi. Un loc de muncă creat în cadrul Zonei Economice Libere Bălți generează alte 2,5 locuri înafara zonei libere - transport de mărfuri, muncitori, catering, brokeraj etc.”, a declarat pentru Agora, administratorul ZEL Bălți, Marin Ciobanu.

Menționăm că discuțiile privind proiectul investițional Sumitomo în Moldova au început mai bine de un an în urmă. În acest sens, în toamna anului trecut Parlamentul de la Chișinău a aprobat proiectul de lege privind extinderea ZEL Bălți la Orhei, acolo unde urmează să fie construită fabrica de producere a subansamblelor pentru autoturisme, locul fiind ales de investitor. 

Investițiile gigantului japonez Sumitomo în Republica Moldova urmează să fie gestionate de fostul președinte al Parlamentului Igor Corman.

Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN) este o companie japoneză-germană, care are la nivel internaţional 30 de mii de angajaţi. Compania-mamă este Sumitomo Corporation, care are, la nivel global, aproximativ 400 de mii de angajaţi. SEBN produce cabluri pentru Volkswagen Group, inclusiv Skoda.