„Pentru a demola construcțiile ilegale este necesară o decizie a instanței de judecată. Dacă Legea ne-a permite noi am face demolări. Totuși primăria nu are dreptul să demoleze o construcție, ea poate doar sesiza Inspecția de Stat în Construcții, care este în subordinea Ministerului Construcțiilor. Acesta din urmă întocmește un act și trimite o cerere de chemare în judecată.  De obicei procesele de judecată au loc mai mulți ani și de obicei agentului economic i se aplică o amendă mizeră în comparație cu ilegalitatea comisă. O astfel de legislație noi avem în ultimii 10 ani”, a declarat Dorin Chirtoacă în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя”, de la RTR Moldova.

Edilul menționează că în unele cazuri agenții economici obțin dreptul de a construi prin intermediul deciziilor emise de instanțele de judecată, chiar dacă există interdicția din partea Autorităților Publice Locale.

„După mai multe cazuri când dezvoltatorii încălcau regulile stabilite de actele normative, toate autorizațiile de construcție sunt verificate suplimentar și de mine. Astfel, am refuzat semnarea anumitor proiecte din cauza unor încălcări”, a firmă Dorin Chirtoacă.

În ultimii ani mai mulți oficiali din cadrul Primăriei mun. Chișinău, precum și Dorin Chirtoacă sunt criticați dur pentru emiterea autorizațiilor de construcție a blocurilor locative și a altor  tipuri de imobile în spații foarte restrânse, fapt ce creează probleme locatarilor din zonă. Astfel, periodic unii locatari ies la proteste contra acestor decizii.

Edilul consideră totuși că trebuie utilizate toate spațiile libere din oraș, pentru valorificarea infrastructurii existente. În timp ce spațiile mari dintre blocurile locative sunt un lux și ar implica costuri mari de întreținere pentru primărie.