VIDEO. „Reducerea cheltuielilor și sol bogat în humus”. Un agricultor din nordul Moldovei implementează metoda No Till

VIDEO. „Reducerea cheltuielilor și sol bogat în humus”. Un agricultor din nordul Moldovei implementează metoda No Till

La 200 km de orașul Chișinău, în localitatea Hiliuți din raionul Râșcani, agricultorul Igor Tcaci deține peste 1000 de ha de pământ. Acesta este unul dintre beneficiarii programului de granturi post-investiționale „Managementul Durabil al Terenurilor” din cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Antreprenorul și-a început activitatea în anul 1999, anul când a fost fondată compania. „Greu am început. În anul 1999 când am venit aici parcă a trecut frontul, totul era distrus. Totul a fost furat și distrus, inclusiv și tehnica agricolă”, a precizat Tcaci.

„Pământurile în gospodăria noastră sunt sărăcăcioase. Predomină suprafețele lutoase. Prelucrând solul cu metode tradiționale noi ne pomeneam cu probleme”, a subliniat acesta.

La unul din seminare, în anul 2007, antreprenorul a făcut cunoștință cu metodele noi de prelucrare a solului. „Am încercat primul an. Ne-a reușit. Am făcut niște calcule. Am simțit efectul economic”, a spus el.

Potrivit acestuia, în următorii ani, după utilizarea metodelor noi de prelucrare a pământului, au fost înregistrate o serie de schimbări benefice afacerii și solului:

  1. Schimbarea structurii solului( îmbogățirea cu humus)
  2. Conservarea umidității în sol
  3. Reducerea cheltuielilor
  4. Promovarea politicilor agricole

„Suntem tare mulțumiți de această tehnică. Îi îndemnăm pe toți să treacă la această metodă, pentru că e fără dureri de cap”, a recunoscut inginerul gospodăriei agricole.

Precizăm că, metoda americană „No Till” presupune prelucrarea pământului fără plug. Acesta se ară o dată la 4 ani, iar brazda nu se intoarce. Specialiștii afirmă că astfel umezeala se păstrază mult timp în sol.

De menționat că granturile post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”, oferite în cadrul proiectului MAC-P, sunt destinate producătorilor care aplică practici agricole prietenoase mediului. Linia de granturi este deschisă în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova), finanțat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova.

În prezent este în desfășurare cel de-al patrulea apelul de granturi MDT, doritorii fiind invitați să aplice dosarele până la 30 iunie 2016, la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Mai multe detalii pe paginile www.aipa.gov.md, www.capmu.md.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.