Reprezentanții ANRE au publicat prețul plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

Astfel, începînd cu 1 iunie 2016 motorina va putea fi comercializată la un preț care nu va depăși 13.83lei/litru, pentru benzina  A-95 plafonul este de 16.21lei/litru, iar gazul lichefiat va putea avea un preț nu mai mare de 7.20 lei/litrul. 

Plafonul maxim de comercializare va fi modificat la fiecare două săptămîni.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale:cotațiile medii Platts pentru benzină și cotațiile medii Argus pentru gazul lichefiat; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Prin hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE, aprobată în ședința sa publică de luni, 30 mai 2016, au fost stabilite următoarele valori ale marjelor comerciale specifice aferente comercializării cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat: pentru benzină și motorină - 3,16 lei/litrul și pentru gazul lichefiat - 2,99 lei/litrul.

ANRE atenționează operatorii de pe piața produselor petroliere asupra responsabilității acestora pentru respectarea noii proceduri de stabilire și aplicare a prețurilor de comercializare cu amănuntul a carburanților, stabilită de Legea nr. 461-XV din 30.07.2001 privind piața produselor petroliere, modificată și completată prin Legea nr. 223 din 03.12.2015. În acest scop, ANRE va proceda la verificarea modului în care operatorii respectă procedura respectivă.

În același timp, ANRE solicită consumatorilor care se vor confrunta cu situații, când prețurile de  comercializare cu amănuntul a carburanților aplicate de unii operatori depășesc prețurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde a ANRE: +373 800 10 800, anunță Serviciul de presă al ANRE.

Directorul interimar al ANRE, Sergiu Ciobanu a menționat anterior că agenții economici care vor încălca aceste prevederi vor fi sancționați foarte dur, chiar și cu retragerea licenței. De asemeni, ANRE va întreprinde mai multe controale pentru a verifica prețurile afișate de petroliști.

Manționăm că în dimineața acestei zile site-ul ANRE a fost supus unui atac cibernnetic, astfel că regulatorul nu a reușit să publice la timp prețurile plafon.