Pe 31 mai 2016 ANRE a stabilit prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților. Astfel, pentru benzină Premium-95 este stabilit un preț maxim de 16.21 lei/litrul, pentru motorină - 13.83 lei/litrul și pentru gazul lichefiat - 7.20 lei/litrul. Prețurile respective au fost stabilite de ANRE în conformitate prevederile noii Metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, în vigoare din 13 mai 2016. Modificarea prețurilor maxime se va efectua la fiecare 14 zile calendaristice.
Chiar dacă noile prețuri intrau în vigoare la 1 iunie 2016 începând ora 00.01 noaptea, unii operatori le-au aplicat deja în seara zilei de 31 mai.
De remarcat că, majoritatea petroliștilor practic au copiat prețul plafon stabilit de ANRE. Astfel, dacă până la aplicarea noilor prevederi diferența de preț la comercializarea cu amănuntul era foarte mică la diverși agenți economici, odată cu aplicarea prețurilor plafon aceasta a devenit practic nulă.
La unele produse care nu sunt reglementate noua metodologie ANRE, prețurile au rămas neschimbate. Astfel, de exemplu, compania Lukoil a afișat astăzi un preț neschimbat de 8,25 lei/m3 de metan. Prețul gazului lichefiat a scăzut de la aproximativ 8,80 lei la 7,20 lei/litru.

„În acest caz putem atesta situația când concurența este substituită cu măsuri administrative. Plafonarea prețului la carburanți este o abordare absolut greșită. În acest caz Consiliul Concurenței trebuia să se apuce de treabă pentru a contracara înțelegerile de cartel, dar după aprobarea acestor prevederi este scoasă orice responsabilitate de pe umerii lor, iar toate pietre le vor cădea în capul ANRE.Dacă regulatorul va pune un plafon prea mare la prețul carburanților, atunci el nu va avea nici un sens, iar dacă va fi prea mic, vom asista la sitauția când unii petroliști nu vor importa acel tip de carburant, pentru a nu lucra în pierdere. Ar putea fi creată o situație și mai gravă decât cea atestată pe piața produselor farmaceutice, când agenții economici refuzau să importe unele produse din cauza deprecierii bruște a monedei naționale. Petroliștii aveau și până acum înțelegeri de cartel la stabilirea prețului, dar exista o concurența la volumul vândut. Prin aplicarea noii metodologii ANRE a unit și mai mult toți petroliștii contra sa”, afirmă Victor Parlicov
Expertul recunoaște faptul că avem prea multe benzinării, care vând din ce în ce mai puțină benzină și includ tot mai multe cheltuieli în prețul de comercializare cu amănuntul a carburanților. „În acest caz trebuia de mult timp să fie plafonată construcția stațiilor PECO și nu prețul produselor petroliere. A existat o propunere de creare a unui plan național de amplasare a benzinăiilor, dar care nu a fost susținut”, spune Parlicov.
El remarcă faptul că din cauza plafonării prețului vor avea de pierdut agenții economici mici care nu au licență de import a carburanților, astfel majoritatea vor fi nevoiți să-și închidă afacerea. În mare parte este vorba de stațiile PECO din sate. „Companiile petroliere mari vor compensa pierderile din comercializarea en-gros a carburanților care nu este reglementată. În această situație este puțin probabil să reziste companiile mici. De asemeni, nu este clar ce se va întâmpla cu benzinăriile care se vor închide având în vedere investițiile mari care au fost făcute”, afirmă fostul director al ANRE.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.