Recent, Guvernul a aprobat un nou Regulament privind modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor. Documentul stabilește faptul că depunerea Declarației Valorii în Vamă nu este obligatorie, până la suma de 5000 euro, comparativ cu suma de 300 euro, prevăzută anterior de cadrul legal.
Unele surse media au interpretat greșit această informație, susținând faptul că persoanele fizice nu vor mai trebui să declare mărfurile de până la 5000 de euro. De fapt, această normă se referă la persoanele juridice care vor fi scutite de anumite proceduri vamale.
„Este un Regulament nou care stabilește procedura de declarare în vamă. Acesta nu face modifică procedura de depunere a declarației vamale, nu dispare și nu se adugă nimic. Se referă la un aspect, la procedura de declarare a valorii în vamă. Convenția GATT are art 7, ce stabilește șase metode de stabilire a valorii în vamă. Toate aceste metode sunt preluate din Legea privind tariful vamal, care nu a fost modificată, fiind schimbată doar procedura de verificare și control a acestor șase metode. La modul practic, s-a schimbat peste 50% din procedura evaluării și interpretării în vamă, fiindcă Hotărârea de Guvern era foarte generală și lăsa loc de interpretare de organul vamal”, declară Eduard Sîrbu, expert independent în domeniul vamal.
El mai spune că „Regulament adoptat nu are nici o implicare asupra persoanelor fizice, astfel că ele vor trebui în continuare să declare mărfurile de peste 300 de euro și să achite taxele pentru acestea”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.