VIDEO. A fost lansat traseul turistic „Dece­niul Depor­tă­ri­lor din Basa­ra­bia”. Care sunt destinațiile turului

VIDEO. A fost lansat traseul turistic „Dece­niul Depor­tă­ri­lor din Basa­ra­bia”. Care sunt destinațiile turului

Pe 6 iulie a fost lan­sat tra­seul turis­tic „Dece­niul Depor­tă­ri­lor din Basa­ra­bia”. Prima destinație a fost Mereni, localitatea cu cel mai mare număr de deportați din Basarabia în perioada sovietică. Participanții turului au ajuns exact în momentul când avea loc slujba de pomenire a victimelor deportării staliniste, informează Agora.

O parte dintre deportații localității Mereni s-au reîntors la baștină și au încercat să uite calvarul prin care au trecut. Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Mereni a recunoscut că, la scurt timp după întoarcerea persoanelor deportate în localitate, acestea au aflat numele celui care a făcut listele deportaților. Era vorba de un consătean moldovean.

Istoricul Viorica Olaru-Cemârtan, care, de peste 16 ani, se ocupă de studierea dosarelor deportărilor, susţine că locuitorii din Mereni care au fost deportaţi erau intelectuali și aveau pământuri. Una dintre victimele deportărilor este și Elena Șoimu-Postolachi, care a fost trimisă alături de ceilalți membri ai familiei la munci grele la doar vârsta de 12 ani. Bătrâna a recunoscut că tatăl ei a fost preot, dar persecutat și ucis în unul din cele mai mari gulaguri din Siberia.

Cea de-a doua destinație a turului a fost „Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunii politice” din Mereni. Finalizarea complexului este planificată pentru anul viitor. Cea care a contribuit la expoziția fotografică din interiorul muzeului a fost Clary Estes, voluntară a Corpului Păcii și care se află de aproape un an în Republica Moldova.

Cea de-a treia destinație a turului a fost închisoarea temutei Securități sovietice(NKVD) de pe strada București din Chișinău. Următoarea destinație - Centrul de Cultură şi Istorie Militară din Chișinău. Expoziția intitulată „Uniunea Sovietică” a fost inaugurată recent și realizată de către angajații instituției pe parcursul a două luni.

O altă destinație a turului este Muzeul Memoriei, unde participanții sunt întâlniți de gazda instituției - Feodosia Cozmin, victimă a deportărilor.

Ultima destinație a fost Teatrul epic de etnografie „Ion Creangă” din Chișinău, unde a fost regizat spectacolul „Vis Frânt”. Urmăriți un fragment din cadrul spectacolului AICI.

Turul va mai fi organizat pe data de 16 și 17 iulie, costul unui bilet este de 150 de lei și include transportul tur-retur, intrările în muzee, ghidajul și prânzul.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.