Oligarhii din Republica Moldova controlează numeroase segmente ale economiei, parlamentul, poliția, instanțele de judecată, dar și majoritatea mass-media. Washingtonul numește o atare stare de lucruri „stat capturat”. În pofida acțiunilor filantropice ale lui Plahotniuc în Moldova, prin ceea ce a făcut el la BEM a devenit notoriu. El are puțini fani în rândul cetățenilor, indiferent de înclinațiile politice ale celor din urmă, scrie jurnalistul american, Kenneth Rapoza, într-un articol pentru Forbes.
„El este cel mai de temut politician și om de afaceri în țară. El a fost cu siguranță unul dintre principalii beneficiari ai furtului din rezervele băncii centrale. O mare parte din bani a plecat în Rusia”, spune fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman.
Potrivit sursei, spălarea banilor rusești nu este neapărat o afacere oficială, ci mai degrabă o întreprindere privată. Iar Moldova este o conductă pentru fluxurile ilicite de capital atât într-o direcție cât și în cealaltă. Circa 98% din plasamente de capital ale Unibank au fost făcute în Rusia, pentru BEM această cifră a fost de 95%, iar pentru Banca Socială de 84%. Cu alte cuvinte, 200 de milioane de dolari au fost plasați în doar trei bănci rusești: Gazprombank, Metrobank și Alef Bank. Toți acești bani au fost scoși din Moldova prin companii fictive care nu au avut dreptul la operațiuni monetare.
Autor:
Investitorul americano-britanic, Bill Browder, nu-l știe pe Gofman, în schimb știe Moldova, iar pe rușii chiar mai mult. Fundația sa Hermitage Capital a fost, practic, jefuită de sistemul criminal organizat rus în 2007. Contabilul de la Hermitage Capital, Serghei Magnitsky, a murit într-o celulă din închisoarea rusească la doi ani după arest.
„Banii de proveniență rusească se consideră în mod automat ca fiind suspecți, astfel infractorii sunt nevoiți să treacă banii furați prin mai multe țări. Aceste crime nu pot avea loc fără sprijinul conducerii corupte a băncii, o multitudine a bancherilor corupți în Republica Moldova ar putea să fi fost un factor”, este de părere Browder.
Instanțele internaționale sunt pline de dosare privind spălările de bani în care este implicată Rusia. Republica Moldova ar putea deveni o altă țară frecvent implicată în astfel de dosare.În mod ironic, legăturile criminale ruse cu Plahotniuc, conform Interpol cel puțin, l-ar fi ajutat să jefuiască orbește țara. Totodată politicianul pro-rus, Igor Dodon, ar putea deveni următorul președinte în octombrie. În prezent acesta are un avantaj considerabil față de alți politicieni pro-occidentali, și anume față de fostul ministru al Educației, Maia Sandu și Andrei Năstase. În cazul în care ar fi loc astăzi alegeri, Dodon ar câștigă. Nu e pentru că moldovenii sunt dornici să-și schimbe cursul spre Est. Doar pentru că partidul pro-occidental ar putea să facă din cea mai săracă țară din Europa, una și mai săracă.
„În acest caz Kremlinul și Putin nu ar putea fi învinuiți pentru schimbarea cursului. Washington și Bruxelles sprijină cel mai corupt guvern pe care Moldova l-a avut vreodată. Și Plahotniuc este cel mai nepopular politician în țară, cu un rating negativ de 94%, conform sondajului din aprilie 2016 realizat de IRI. Cu toate acestea, asistentul secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a preferat recent să se întâlnească public și să se expună în fața camerelor de luat vederi cu oligarhul. Probabil ea ar fi dispusă să facă același lucru cu Putin.
Autor:
Moldovenii sunt în căutarea unui cavaler alb. Între timp, cei aproximativ 3,5 milioane de locuitori de pe eșichierul de dreapta, stânga și centru sunt sortiți să-și achite datoriile altora”, conchide autorul articolului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.