Persoanele cu dizabilităţi sunt o prezenţă constantă a fiecărei societăţi. La nivel mondial, se consideră că aproximativ 10% din populaţie prezintă o deficienţă/dizabilitate. Dintre acestea, date recente arată că pe tot globul sunt 360 de milioane de persoane afectate de pierdere parțial sau totală a auzului, reprezentând aproape 5% din populaţia globului.

 La nivel mondial, se consideră că aproximativ 10% din populaţie prezintă o deficienţă/dizabilitate.

În acest sens, Comunitatea surzilor din Republica Moldova a lansat astăzi prima conferință din această săptămână, informând despre problemele majore ale persoanelor cu dizabilități de auz. 

„Noi, Asociația persoanelor cu dizabilități, vrem să avem oportunități egale cu toți cetățenii Republicii Moldova. Dorim să avem acces la informație, de a fi incluși în societate ca persoane sănătoase, necătând la aceea că noi avem o dizabilitate”, a declarat prim-vicepreședintele a Asociației surzilor din Republica Moldova, Natalia Ababici.

O altă problemă majoră enumerată de membrii Comunității surzilor din RM este vizată de alegerile prezidențiale. Se consideră discriminați că niciun candidat nu are vreun mesaj de informare tradus în limbajul mimico gestional. În acest sens membrii cer incluziune.

De asemenea s-a menționat și dilema studiilor. „Ne luptăm cu moara de vânt, adică cu Ministerul Educației. Copiii care au dizabilități la auz, nu sunt direcționați către școli care își doresc ei. Ba mai mult, părinții sunt amenințați că dacă nu își dau copilul la o școală generală atunci vor fi lezați de drepturile părintești”, a mai spus Ababici. 

În Republica Moldova sunt doar 9 translatori autorizați, ceea ce ar însemna că fiecăruia îi revine câte 625 copii aproximativ.

Precizăm că, pe parcursul unei săptămâni, în fiecare an, organizațiile din întreaga lume au ca obiectiv organizarea unor campanii de informare cu privire la activitatea pe care o desfășoară. Eforturile vizează promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de auz din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile acestei comunități.