În această perioadă, redactorii de la publika.md au realizat 30 de știri. Cele mai multe au fost despre Partidul Democrat și liderul fracțiunii Marian Lupu - 12 știri. Majoritatea din acestea au scos în lumină bună subiecții articolelor. Alte 7 știri au fost despre acțiunile întreprinse de Guvernul Filip și întâlnirile acestuia cu oficialii de peste hotare. Restul știrilor au vizat înscrierea în cursa electorală a liderului PPEM, arestarea prietenului lui Usatîi pentru furt, precum și faptul că Ilan Shor a fost susținut de mii de persoane în ziua când instanța a decis să-l lase în arest la domiciliu. 

Cei de la realitatea.md au postat 20 de știri în secțiunea politic. Niciun partid sau personaj politic nu a prevalat în știrile acestui site informațional. Redactorii au scris despre majoritatea formațiunilor, inclusiv despre situația din Transnistria. Pe realitatea.md știrile au fost echilibrate.

Jurnaliștii de la Diez.md au realizat 17 știri în această perioadă. Liderul PAS, Maia Sandu, și Platforma DA s-au ales cu câte 3 știri, iar Iurie Leancă - cu două știri. Ca și în cazul celor de la realitatea.md, redactorii de la diez.md au fost echilibrați în relatări. Astfel că, jurnaliștii au publicat articole în egală măsură despre majoritatea candidaților la prezidențiale și evenimentele la care au participat politicienii. 

Cu siguranță, cei de la Unimedia.info dețin întâietate în ceea ce privește numărul de știri publicate la rubrica Politic. Jurnaliștii acestui portal informațional au realizat 56 de știri în 6 zile.

Subiectele cele mai des publicate în această rubrică au fost cele despre cazul lui Filat, declarațiile candidatului la prezidențiale Vadim Brânzan, dar și cele despre Partidul Democrat și Vlad Plahotniuc.

Știrile despre cazul lui Vlad Filat s-au referit în special la faptul că acesta este susținut de oamenii de artă, că dosarul s-ar afla pe mâinile unor judecători vulnerabili și că drepturile fostului premier ar fi încălcate. În cazul știrilor despre Partidul Democrat și Vlad Plahotniuc -  situația e diferită. Redactorii scriu despre averile lui Lupu și protestele împotriva acestuia. Pe site nu se regăsesc știri care i-ar scoate în lumină pozitivă pe cei din PD.

La secțiunea politic de la protv.md am putut analiza doar știrile politice care au fost publicate în perioada 20-21 septembrie pentru că site-ul și arhiva acestei instituții media nu dă rezultate în motorul de căutare a unor știri mai vechi. În aceste 2 zile, pe site au apărut 26 de știri politice. Au fost abordate atât subiecte despre partidele de dreapta, cât și cele de stânga. Redactorii nu au încercat să pună în lumină proastă sau bună anumite partide politice. Aceștia au tratat în egală măsura majoritatea partidelor. Totodată, un subiect care a fost mai mediatizat a fost cel despre faptul că Igor Dodon ar fi întreținut financiar de soție și părinți. La acest subiect au fost publicate știri din declarațiile Maiei Sandu, Iurie Leancă și propriu-zis a lui Igor Dodon. Explicație este probabil că liderul PSRM a fost invitatul principalei emisiuni de dezbare de la ProTV - În Profunzime. 

Pe parcursul celor 6 zile, Omega.md a publicat 21 de știri în secțiunea politic. Majoritatea știrilor discreditează partidele de dreaptă și pun în lumină pozitivă partidele pro-ruse din Republica Moldova. Pe site se regăsesc două știri despre Maia Sandu, în care aceasta este acuzată că ar fi colaborat cu Vlad Plahotniuc.

Același lucru se întâmplă și cu știrile despre omul de afaceri, Vlad Plahotniuc. Redactorii Omega scriu că Plahotniuc ar fi acoperit acțiunile criminale ale mai multor persoane suspecte din Moldova și că un ministru (citez) „din clanul lui Plahotniuc continuă represiunile la adresa unor avocați”.

Jurnaliștii de la Jurnal.md au realizat 43 de știri în această perioadă. Din acestea - 12 au fost despre Platforma Da și candidatul la prezidențiale, Andrei Năstase. De asemenea, 8 articole au fost publicate despre Plahotniuic, Partidul Democrat și Marian Lupu.

Detaliul pe care îl putem observa cu ochiul liber este faptul că știrile despre Andrei Năstase sunt pozitive și î-l scot în lumină bună pe candidatul Platformei DA la prezidențiale, pe când știrile despre PD scot în lumină negativă membrii formațiunii și candidatul la prezidențiale. Iată câteva exemple, în contrast. 

Titluri: Peste 90.000 de lei pentru colectarea semnăturilor în favoarea lui Marian Lupu; Cine a acoperit cheltuielile

Andrei Năstase le cere instituţiilor de drept din UE să demareze o anchetă asupra sa: „Fără nicio probă, sunt supus unei terori de către killerii mediatici ai lui Plahotniuc”

Agitaţie electorală camuflată: Guvernul, Poşta Moldovei şi televiziunile lui Plahotniuc „lucrează” pentru imaginea lui Lupu

Andrei Năstase efectuează o nouă vizită în SUA; „Doar o anchetă internaţională va putea face lumină în cazul furtului miliardului”

„Holdingul lui Plahotniuc şi-a pus tunurile pe Andrei Năstase pentru că el este cel mai dur în declaraţiile sale şi el reprezintă forţa cea mai sonoră”

(Interviu) Andrei Năstase, despre părinţi, copilărie, regulile de fier din politica moldovenească şi soarta Republicii Moldova

Şeful de la Cadastru, membru al PD cu averi de milioane şi afaceri profitabile, decorat de şeful statului Averea candidatului Marian Lupu

Știrile celor de la Jurnal.md amintesc jocul ping pong.

Chiar dacă încă nu a început campania electorală propriu-zisă, jurnaliștii acestui site promovează intens Platforma DA și denigrează imaginea PD. Același lucru l-am observat și la site-ul publika.md care încearcă să promoveze PD și să denigreze alte partide concurente în cursa electorală.

*

Cam atât pentru ediția de astăzi. Puteți să ne urmăriți pe pagina de Facebook și Twitter. Toate bune și nu uitați să vă informați din mai multe surse.