În intervalul de timp pe care l-am analizat, pe site-ul TV7.md au apărut 3 știri la categoria Cultural. Știrile care au apărut sunt reportaje video de câteva minute despre festivalurile și concursurile organizate de instituțiile culturale de la Chișinău.

Toate trei știri au acumulat circa 300 de vizualizări - în total. Cifra vizualizărilor este una extrem de mică. Mai ales că o singură știre postată la rubrica Politic pe același site acumulează mult mai multe vizualizări.

În această perioadă, jurnaliștii site-ului trm.md au postat 24 de știri din domeniul cultural. Redactorii au realizat știri despre lansări de carte, festivaluri, proiecte inedite lansate în teatrele de la Chișinău și oamenii de artă din Moldova. În majoritatea știriror de pe site erau inserate și reportaje video realizate pentru televiziunea publică, care apăreau și în buletinele de știri la Mesager.

În această perioadă, redactorii de la moldova.org au realizat 11 știri. Jurnaliștii acestui portal de știri au inclus atât texte din domeniul cultural din Moldova, cât și din România. Dacă până pe 16 septembrie, știri din acest domeniu apăreau rar pe acest portal, după această dată apăreau în fiecare zi câte 2-3 știri la această secțiune.

Cei de la unimedia.info nu au o rubrică dedicată strict știrilor culturale. În aceeași secțiune cu știri din domeniul culturii, redactorii plasează și materiale din domeniul științei. În total, în această perioadă au fost postate 84 de știri. Din ele doar 16 știri erau din domeniul culturii. Restul știrilor sunt despre zodii și sănătate.

Cele mai multe știri din domeniul cultural au fost realizate de cei de la Diez.md - 28 de știri, aproximativ câte un articol din domeniul culturii a fost postat pe parcursul unei zile. Pe lângă știrile din comunicatele de presă trimise de teatre și cinematografe, redactorii realizează și știri de autor din acest domeniu.

EuroTV.md au postat 20 de știri în această perioadă. O parte din știrile acestui site, redactorii le preiau de la alte instituții media de la Chișinău sau București. Majoritatea sunt mondene, despre cântăreții și modelele din Moldova, mai puține despre festivaluri și evenimentele culturale din țară.

Site-ul Prime.md a postat doar 4 știri în această perioadă. Unele articole sunt însoțite de reportaje video, care au fost realizate de colegii lor din același holding media GMG - publika.md.

Site-urile realitatea.md, publika.md, protv.md, today.md și jurnal.md nu au o rubrică dedicată culturii. Dar aceste portaluri informaționale au alte rubrici unde postează, uneori, știri din domeniul culturii. Aceste rubrici sunt intitulate, de obicei, astfel: divertisment, lifestyle, showbiz sau monden. În aceste rubrici, jurnaliștii postează știri din viața mondenă a vedetelor naționale și internaționale, cât și câteva din știri despre evenimentele culturale din țara noastră.

Cei de la jurnal.md au postat, în această perioadă, 84 de știri la categoria Divertisment. În această rubrică s-au regăsit 12 știri din domeniul cultural. Restul știrilor sunt despre divorțul dintre actorii Angelina Jolie și Brad Pitt, sănătate sau actori din telenovele.

Cei de la protv.md nu au rubrica Cultural, dar au o secțiune dedicată știrilor mondene: ShowBuzz(adică, divertisment). În această rubrică apar filmulețe cu motani, știri despre vedetele din România cum ar fi Bianca Drăgușanu și divorțurile de la Hollywood.

La realitatea.md se regăsește rubrica Life, unde au fost postate 25 de știri. Dar la categoria Life de pe acest site nu am găsit știri din domeniul cultural postate în această perioadă. În schimb, știrile culturale pot fi regăsite în rubricile Social și Actualitate.

Cei de la today.md, în perioada analizată, au postat o singură știre la rubrica Showbiz, unde anterior se mai regăseau știri din domeniul cultural. Singura știre postată a fost despre faptul că Leonard Cohen și-a sărbătorit ziua de naștere. În schimb la rubrica Politic au fost postate 26 de știri în această perioadă.

Publika.md nu au nicio rubrică dedicată vieții mondene sau culturale. Știrile culturale sunt incluse în alte categorii ca: social, actual sau fapt divers.

Fie că știrile culturale nu trezesc interesul oamenilor, fie că jurnaliștii optează mai mult pentru știri politice și sociale: cert este un lucru - știrile din domeniul cultural au puține vizualizări și nu reprezintă interes pentru majoritatea dintre moldoveni.

*

Cam atât pentru ediția de astăzi. Puteți să ne urmăriți pe pagina de facebook și twitter. Toate bune și nu uitați să vă informați din mai multe surse.