Potrivit raportului CJI și API, majoritatea instituțiilor mass-media supuse monitorizării au fost părtinitoare în reflectarea perioadei electorale. Astăzi vom menționa cele mai importante concluzii din cadrul acestui raport.

În perioada 15-29 septembrie 2016, cele 12 posturi de televiziune supuse monitorizării au difuzat 1273 de materiale cu caracter electoral direct și indirect. De menționat faptul că, 8 din 12 posturi de televiziune au favorizat sau defavorizat concurenții electorali.

Cel mai mare volum de știri cu caracter electoral direct și indirect a fost difuzat de Publika TV, iar cel mai mult spațiu pentru emisiuni a alocat Realitatea TV. La cele 12 posturi de televiziune monitorizate au fost difuzate 1155 de știri și 112 emisiuni cu caracter electoral, 4 Vox-uri și 2 interviuri cu candidații. În total 110 ore. Majoritatea au abordat subiecte politice sau legate de procesul electoral, dar care, potrivit autorilor raportului, au putut influența decizia alegătorilor de a vota sau de a nu vota un anumit concurent electoral.

Potrivit analizei, majoritatea instituțiilor media au demonstrat că au simpatii politice. Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV au favorizat exclusiv candidatul PDM, Marian Lupu - 364 de materiale. Pe de altă parte, posturile respective l-au defavorizat pe candidatul Andrei Năstase și reprezentanții PPDA, care au apărut în context negativ în 131 de materiale.

Jurnal TV în perioada de raport l-a favorizat exclusiv pe Andrei Năstase, candidatul PPDA - 57 de materiale și l-a defavorizat pe candidatul PD, Marian Lupu - 87 de materiale.

NTV Moldova și Accent TV au abordat aceleași subiecte, din aceeași perspectivă, cu aceleași surse. Ambele posturi l-au pus în lumină pozitivă pe concurentul socialist, Igor Dodon. La NTV Moldova, Igor Dodon a fost favorizat în 90 de materiale, iar la Accent TV în 62 de știri.

Totodată, potrivit raportului CJI și API, la postulurile de televiziune Realitatea TV, Pro TV, TV 7 și N4 nu au fost constatate abateri evidente de la normele și rigorile profesionale.

În cadrul raportului au fost analizate și portalurile de știri, în această perioadă, redactorii site-urile informaționale au publicat 740 de materiale care vizează direct sau indirect campania electorală. 

Portalul Jurnal.md a publicat cele mai multe texte cu caracter politic şi electoral - 114, urmat de Ziarulnational.md - 92 şi Unimedia.info - 90 de materiale, Deschide.md - 81, Realitatea.md - 78, Noi.md - 76, Agora.md - 72, Newsmaker.md - 48, Sputnik.md - 46, Moldova24.info - 23, Today.md - 19.

Totodată, potrivit autorilor raportului, majoritatea portalurilor de știri fac jurnalism de baricadă în mare parte, cu știri dintr-o singură sursă. 

*

Cam atât pentru ediția de astăzi. Fiți atenți și nu cădeți în plasa manipulării, în special în perioada electorală. Toate bune.