De la numărul mare de producători și dezvoltatori de cipuri provine și denumirea regiunii - Silicon Valley. Istoria regiunii a început cu câteva decenii în urmă. Profesorul William F. Miller, considerat unul dintre fondatorii regiunii, ne-a povestit despre cum arăta această zonă înainte de a se transforma într-o adevărată oază a hub-urilor IT.

„Oamenii consideră că abia a apărut, doar pentru că au auzit de Silicon Valley în ultimii 30 de ani. Dar, Silicon Valley are peste 100 de ani de când a apărut. Totul a început în 1911, Universitatea Stanford avea o companie numită „Fellow Telegraph”, care producea echipamentul pentru stațiile radio și tot echipamentul de care aveai nevoie. În jurul companiei totul era ca un ecosistem”, a precizat profesorul universitar, omul de afaceri și unul dintre fondatorii regiunii Silicon Valley, William F. Miller.

Creând acest ecosistem, administrația universității și-a propus să dezvolte industria IT din regiune, în special, pentru tinerii care studiau la Stanford. Până să apară aceste oportunități, studenții și absolvenții din Silicon Valley trebuiau să parcurgă sute de km pentru a putea activa în domeniu.

Decanul universității Stanford a contribuit cu 500 de dolari din bugetul personal pentru a ajuta la inițierea companiei „Fellow Telegraph”. Între timp alte industrii se dezvoltau, dar la jumătatea perioadei de dezvoltare a regiunii Silicon Valley cea mai importanta industrie era cea radio, a diferitor aplicații - a tehnologiilor. Aceasta era tehnologia principală din zonă”, a precizat profesorul universitar, omul de afaceri și unul dintre fondatorii regiunii Silicon Valley, William F. Miller.

În 1950, omul de afaceri și decanul universității Stanford, Frederick Terman, a decis ca spațiul aflat în posesia universității să fie oferit în chirie unor firme IT. Astfel, Terman facilitează creșterea economică a regiunii și creează așa numitul Parc Industrial Stanford.

„Atunci nu am avut infrastructura de astăzi. Cea mai mare provocare a fost construirea unei infrastructuri și atragerea investițiilor. Atunci nu exista capitalul de risc. Primele companii cu capital de risc au apărut în 1967, înainte de asta nu exista capitalul de risc și antreprenorii trebuiau să obțină singuri banii. Dar companiile conlucrau între ele, chiar dacă erau concurenți. Companiile lucrau împreună la construcția comunității”, a subliniat profesorul universitar, William F. Miller.

La scurt timp, datorită investițiilor și creării unei comunități IT în Silicon Valley, regiunea s-a transformat dintr-o zonă cu mii de hectare de pomi fructiferi în una a tehnologiilor informaționale. Iar majoritatea celor care se mutau cu traiul în Silicon Valley își doreau să lanseze afaceri în domeniul IT.

„Oamenii care au venit, la început, erau pioneri, foarte aventuroși. Totodată, ei erau și inițiatorii unei comunități. Pionerii nu pot trăi singuri și ei construiesc comunități. Acesta era un spirit aventurier, ceea ce eu numesc un spirit pioneresc neliniștit, care este prezent până astăzi. Spiritul este cheia succesului din Silicon Valley”, a subliniat Miller.

În prezent, atunci când te plimbi pe străzile din Palo Alto sau zona Bay Area din San Francisco, regiuni ce fac parte din Silicon Valley, nu îți vine să crezi că comunitatea a reușit o transformare colosală în doar câteva decenii.

Străzile curate și oameni ce se îndreaptă grăbiți spre serviciu sunt primul lucru care îți atrage atenția când ajungi în regiune. Tot cutreierând pe străzile din zonă am fost atrași de arhitectura unei clădiri vechi cu o denumire interesantă - HanaHaus. O dată intrați în încăpere ne-am dat seama că am nimerit într-un hub IT din Silicon Valley. Managerul companiei, Ana Lisa, ne-a povestit despre cum funcționează organizația. (faci CARTON și acoperi, sau scrii undeva jos: O oră costă 3 dolari)

Managerul companiei a recunoscut că, la doar câteva luni de la lansare, hub-ul a devenit popular în rândul tinerilor antreprenori datorită prețurilor accesibile și numărului mare de beneficii pe care le primesc în schimb.

De la Ana Lisa am aflat că oficiul se află într-o clădire considerată monument arhitectural în regiune. La început, în secolul XX, clădirea era un cinematograf, apoi o sală de dans pentru profesioniști și, în secolul XXI - o bibliotecă. Datorită celor de la „HanaHaus”, viața acestei clădiri a fost prelungită și servește drept inspirație pentru noua generație.

Antreprenorii care lansează start-upuri în Silicon Valley sunt originari fie din SUA, fie sunt imigranți de peste ocean, care au venit să-și încerce norocul pe continentul american. Doar în perioada 2010-2015, în regiune au fost create circa 300.000 de locuri de muncă în domeniul IT. Noile locuri de muncă au apărut datorită și start-upurilor lansate de tinerii antreprenori, care aduc în bugetul regiunii bilioane de dolari. 

Potrivit unui studiu, aproximativ 64% dintre profesioniștii cu studii din Silicon Valley, care lucrează în poziții înalte în regiune, s-au născut peste hotarele SUA. Succesul remarcabil al regiunii înregistrat într-un timp record a devenit un exemplu pentru multe țări din lume.

Ar putea Republica Moldova ca, preluând exemplul Silicon Valley, să se transforme dintr-o regiune agrară într-un adevărat hub IT de talie mondială?