„În perioada cât Maia Sandu a fost Ministru al Educației, în premieră, în anii 2012-2015 au fost înregistrate peste 400 de cazuri de suicid și tentative de suicid la copii. Acesta este rezultatul reformelor”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Pro TV Chișinău. El susține că cel mai mult au contribuit la acest fapt instalarea camerelor de supraveghere în timpul susținerii examenelor de bacalaureat.

În replică, Maia Sandu afirmă că aceste declarații reprezintă o minciună crasă, iar Igor Dodon în loc să vorbească de reformele realizate în calitate de Ministru al Economiei se ocupă de propagarea minciunilor. 

La adresa liderului PSRM au venit și critici din partea unui psiholog specializat în prevenirea suicidului.

În calitate de specialist prevenire a suicidului aș vrea să mă adresez public către Igor Dodon și simpatizanții acestuia. Vă rog să nu începeți acțiuni de prevenire a suicidului în timpul campaniei electorale. Vă rog foarte mult! Acest lucru influențează negativ asupra percepției realității în privința unei probleme atât de sensibile precum este suicidul! Modul în care o faceți este ofensator pentru familiile care au pierdut copii în rezultatul suicidului. Este dăunător să ridici această problemă fără să cunoști cum să o abordezi corect!

Declarația că 400 de persoane au decedat prin suicid din cauza camerelor care sunt instalate la examenele de bacalaureat, are cel puțin două erori grave: 1 Statistic în rezultatul suicidului decedează anual până la 30 de copii. Este o cifră mare. O viață de copil este deja mult. Majorarea intenționată a cifrei suicidelor are ca efect majorarea de facto a numărului acestora, ca urmare a efectului Werter. Vă rog să-mi oferiți sursele de unde v-ați documentat. Eu cunosc alte date furnizate de Biroul Național de Statistică. 2 Factorul psihologic. Nimeni nu se sinucide doar dintr-o singură cauză!!! Cauza numărul unu este un motiv interior, cum ar fi percepția de singurătate, boală psihică, boală fizică. Și în nici într-un caz camerele video. Eu nu înțeleg cum poți să faci declarații publice atât de iresponsabile și nepregătire pe un subiect atât de sensibil” a menţionat pe contrul său de Facebook Liuba Ceban, psihologul și fondatorul, “Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului”.