Dodon amenință cu proteste, dacă va fi majorată vârsta de pensionare

Dodon amenință cu proteste, dacă va fi majorată vârsta de pensionare

Președintele ales Igor Dodon declară că este contra eventualei majorări a vârstei de pensionare, creșterii tarifelor la energia electrică și a reducerii subvenționării agricultorilor, potrivit prevederilor acordului semnat dintre R. Moldova și FMI.

Acordul semnat cu FMI de către Guvernul Filip prevede mai multe reforme structurale, pentru a asigura sustenabilitatea bugetului. Printre acestea se regăsește și reformarea sistemului de pensionare.

Ministrul Finanțelor Octavian Armașu admite că ar putea să se recurgă la o astfel de măsură. „Trebuie să fiu onest cu dumneavoastră: da, probabil va trebui să ne gândim serios la acest element. Dacă vârsta de pensionare va fi modificată, acest lucru se va implementa gradual pentru a nu afecta foarte mult cetățenii”, a precizat acesta fără a indica un termen concret.

Igor Dodon declară că este contra inițiativei de majorarea a vârstei de pensionare, precum și a creșterii tarifelor la energia electrică. „Eu sunt pentru colaborarea cu partenerii noștri de dezvoltare. Am o experiență foarte bună de colaborare cu FMI din 2006 până în 2009 în funcția de Ministru al Economiei. Sunt pentru acorduri cu FMI, Banca Mondială, BERD și cu alți parteneri externi, dar colaborarea trebuie să respecte interesul național. Eu sunt categoric contra prevederii vârstei de pensionare și voi bloca orice inițiativă în acest sens. Va ieși și lumea în stradă”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii Acces direct de la postul de televiziune NTV Moldova.

„În acest acord este scris că trebuie de majorat tarifele la energia electrică, începând cu 1 ianuarie 2017. Oamenii și așa nu pot achita tarifele care sunt. De aceea eu sunt împotrivă. De asemenea, este indicat că trebuie să micșorăm fondul de subvenționare pentru agricultori. Ei și așa sunt în impas, falimentează, nu pot ține piept produselor care sunt subvenționate în UE și ne distrug producția autohtonă. Eu nu pot să susțin acest lucru. De aceea, în limita competențelor de care dispun, voi insista pe modificarea unor aspecte, în ceea ce ține de acordul cu FMI. Important ca banii care vin din străinătate să nu fie consumați pentru consum curent. Haideți să le utilizăm pentru infrastructură, să construim drumuri, renovăm calea ferată, care sunt necesare pentru dezvoltarea economică, dar nu consum curent, ceea ce face guvernarea pe parcursul ultimilor ani”, susține președintele ales.

De remarcat că reforma sistemului de pensionare nu a fot implementată de nici un Guvern de până acum, chiar dacă acest lucru a fost absolut necesar. Experții naționali și internaționali remarcă faptul că în R. Moldova acest sistem nu mai este sustenabil, iar povara asupra bugetului de stat va fi în creștere dacă nu se vor întreprinde măsuri.

Pe de altă parte, neindexarea tarifelor la utilități publice într-un mod corespunzător a dus la acumularea datoriilor de ordinul miliardelor de lei față de distribuitori sau chiar insolvabilitatea acestora.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.