La capitolul combaterea fraudelor vamale, în perioada de referință, au fost relevate 34 de tentative de încălcare a legislației vamale, care sunt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și întreprinderii măsurilor legale ce se impun.

Frontiera Republicii Moldova a fost traversată de 61 730 de unități de transport. Cele mai mari valori de trafic au fost semnalate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 14 708 și respectiv 9 901 traversări.

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute, au fost eliberate 8 337 de viniete și alocate în bugetul de stat peste 1,6 milioane lei.

Actualmente, în legătură cu blocarea căilor de acces pe teritoriul Ucrainei sunt consemnate restricții de tranzitare a următoarelor posturi vamale: „Ceadîr-Lunga 1”, „Ceadîr-Lunga 2”, „Basarabeasca”, „Vulcănești” și „Cișmichioi”.

De asemenea, din cauza formării podurilor de gheață peste râul Nistru, posturile vamale de tip debarcader, „Soroca” și „Cosăuți”, și-au sistat temporar activitatea.

Serviciul Vamal reamintește că, începând cu 10 decembrie 2016, au fost instituite noi direcții de deplasare prin punctul de trecere „Palanca-Mayaki-Udobnoe”, în legătură cu inițierea lucrărilor de reabilitare a traselui Odessa-Reni și construcția capitală a podului din localitatea Mayaki.

Lucrările vor fi efectuate în perioada 10 decembrie 2016 - 01 iunie 2017, interval în care autoritățile de resort ucrainene vor redirecționa traficul transportului rutier prin punctul de trecere Udobnoe, spre traseul R-70 Odessa-Belgorodnestrovskii-Monashi, M15, cu acces la portul Ilychevsk.