„Am cerut ca CC să interpreteze art. 98, să spună de câte ori și în ce condiții are drept președintele să respingă candidatura unui ministru. Avem exemplul judecătorilor. E scris clar că președintele poate respinge doar o dată judecătorul, iar în cazul dat nu scrie clar în Constituție de câte ori poate fi respins o candidatură de ministru. Trebuie să se clarifice lucrurile pentru ca să nu avem probeme pe viitor. Deja actualul președinte a spus că nu va accepta și nu va numi. Dodon atâtea declarații a făcut că va respinge într-o zi și Republica Moldova”, a declarat președintele PL, Mihai Ghimpu. 

Întrebat dacă au mers la CC pentru a clarifica procedura de numire a noului ministru al Apărării, care urmează să fie numit după demiterea lui Șalaru, Ghimpu a spus că „sesizarea nu e strict legată de această funcție”.

„Mai sunt și alte variante ca să rezolvăm problema, suntem juriști, știm să găsim ușa și să o deschidem. Dar acum vrem să vedem ce drepturi are președintele”, a mai adăugat liderul PL.

Ghimpu a mai concretizat că PL și-l dorește pe actualul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, în funcția de ministru al Apărării, însă a mai menționat că „numele domnului Munteanu nu a fost încă înaintat de prim-ministru”. 

Amintim că la data de 27 decembrie 2016 președintele Igor Dodon a semnat decretul de demitere a lui Anatol Șalaru.