La sfârșitul lunii decembrie, la întâlnirea cu ambasadorul rus la Chișinău, Farit Mukhametșin, Igor Dodon a spus că ar vrea să se întâlnească cu studenții moldoveni care își fac studiile în Rusia. Președintele a discutat cu ambasadorul rus despre posibilitatea să țină un discurs la o universitate moscovită.

Ulterior, pe site-ul uneia dintre cele mai prestigioase universități ruse, MGIMO, a apărut un anunț prin care studenții sunt invitați să vină la o întâlnire cu Dodon.

Anunțul relevă că Dodon va vorbi auditoriului în prezența rectoratului universității dar și a ambasadorului moldovean în Rusia, Dumitru Braghiș. Prezența este „pentru doritori”. 

Agora a reușit să ia legătura, însă, cu unul dintre studenții MGIMO care a cerut să rămână în anonimat. Tânărul ne-a expediat o captură foto a unui email transmis de către metodista catedrei la care își face studiile.

Astfel, în e-mailul trimis studenților, față de anunțul oficial, scrie că prezența este obligatorie. „Vă rog să nu mă citaţi dacă e posibil, că vreau să merg şi nu vreau să nu am probleme la intrare sau să nu pot pune întrebările care mă interesează. Nu cred că se va întâmpla ceva dacă nu vom merge, pentru că oricum unii nu pot pleca, pentru că au examene, dar e mai degrabă o chestie organizatorică să se asigure că vin moldoveni la întâlnire”, ne-a spus tânărul.

El a mai precizat, totuși că „e posibil că societatea moldovenilor de la MGIMO să fi introdus această cerinţă de obligativitate, pentru că iniţial se dorea să meargă la MGU şi ei au promis că aduc moldoveni numai să vină la MGIMO”.  

Pentru a clarifica lucrurile, Agora a sunat la MGIMO expediatoarei scrisorii, metodistei Ekaterinei Orlova. „Nu avem un număr atât de mare de studenți moldoveni, de aceea așa încercăm să-i... invităm”, spune Orlova.

Întrebată dacă studenții riscă ceva în cazul în care nu vor veni la întâlnirea cu șeful statului nostru, Orlova a spus: „Desigur că nu, ce pot să riște? În perioada de sesiune, dacă au examene, desigur că pot lipsi”, ne-a spus femeia. 

Potrivit Ekaterinei Orlova, la MGIMO învață 30 de studenți moldoveni.