Pavel Filip a cerut Ministerului Sănătăţii să garanteze acordarea ajutorului medical necesar și  accesul populaţiei în toate spitalele ţării. Premierul a precizat că „condițiile meteo de afară ne fac să fim mai responsabili”.

„Ciclonul se deplasează spre nordul țării. În raionul Cahul a fost sistată circulația de tonaj mare. Traseul Vișiniovca - Comrat este blocat, dar satul Vișiniovca are acces spre Cantemir”, a declarat Şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, Mihail Harabagiu.

Potrivit informațiilor prezentate, în caz de necesitate  sunt pregătite unități de tehnică specială pentru intervenție. În acest context, a fost menționat că se lucrează în regim non-stop și sunt asigurate pentru o lună cu materiale antiderapante.

În cinci raioane a fost sistată activitatea în 9 școli (Cahul - 3 instituții -243 copii, Cantemir-2 instituții, 447 elevi, Căuşeni-2 instituții, 265 elevi, Sîngerei -1 instituție, 186 elevi, Taraclia -1 instituție, 235 elevi).

Precizăm că din cauza frecvenței reduse și în baza deciziei APL, de nivelul I, în șase raioane a fost sistată activitatea a 25 de instituții preșcolare,  (Leova - în 9 grădinițe -  273 copii , Ocnița - în 7 grădinițe - 312 copii, Briceni - 3 grădinițe, 161 copii, Cahul - 4 grădinițe, 244 copii, Taraclia - 2 grădinițe, 146 copii).

Totodată, nu s-a realizat transportarea elevilor pe 29 rute școlare în 6 raioane (dintre care 8 rute - sunt în Cantemir, 4 rute - Cahul, 2 rute - Căuşeni,  1 rută - Ştefan Vodă, 8 rute - Taraclia, 6 rute - UTAG) astfel, nu au fost transportați 1429 de elevi spre instituţiile de circumscripţie. În 23 raioane, inclusiv municipiile Bălți și Chișinău, funcționează în regim normal toate instituțiile de învățământ general.

Monitorizarea situației în teritoriu și schimbul de informații între instituțiile responsabile va fi asigurat în continuare în cadrul Dispeceratului Centrului Operațional de Dirijare a Situațiilor Excepționale, cu informarea operativă a Premierului despre ultimele evoluţii.