În țara noastră se face import de pește din majoritatea mărilor și oceanelor în formă înghețată. Cel mai frecvent peștele oceanic este afectat de nematoda Anisakidae. 

În 2016, ANSA a efectuat circa 380 investigații de laborator care au arătat că cel mai des este afectat heringul, macroul, merlonul albastru și heck-ul. De obicei, larvele se localizează în partea abdominală. 

Cel mai mare risc este consumul de pește în stare crudă, semicrudă sau care este supus unui tratament culinar care nu distruge aceste larve. Acestea pot fi distruse de temperaturi foarte joase sau foarte înalte. 

„Peștele este un produs foarte sensibil, care este supus bolilor, paraziților și care necesită un regim special de păstrare și transportare. În acest an preconizăm să luăm sub un control foarte riguros domeniul de sănătate a peștelui. Riscurile pentru consumatori cresc atunci când peștele este achiziționat în locurile care nu sunt autorizate”, a declarat Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit datelor Agenției, în R. Moldova sunt autorizate sanitar-veterinar circa 400 de gospodării piscicole, în situația când există peste 4000 de lacuri unde se cultivă peștele. 

„În majoritatea satelor avem câteva lacuri, însă nu toate au fost prevăzute pentru creșterea peștilor. Acum este o problemă, fiindcă marea parte a acestora a fost privatizate sau luate în arendă care motivează că scopul de bază este de a crește pește. Noi am inventariat toate aceste lacuri, după ce agricultorii au ridicat această problemă la Prim Ministru că nu pot folosi această apă pentru irigare. 
Dacă lacul este destinat creșterii peștelui el trebuie supus certificării și să fie aprobat pașaportul lacului, să fie monitorizat planul ce ține de monitorizarea sănătății peștelui. Doar fostele gospodării piscicole și unele noi au aceste acte. Acest lucru nu însemnă că nu există pește în celelalte lacuri. Laboratorul monitorizează toate lacurile”, menționează directorul ANSA. 

Totuși, el menționează că nu s-au înregistrat parazitoze la pești autohtoni, cu excepția unor cazuri sporadice. 

Cele mai mari riscuri pentru consumatori reprezintă peștele care este comercializat în locuri interzise și/sau fără actele necesare.

„Mai multe loturi de marfă din Piața Centrală din Chișinău pe care le-am inspectat, nu aveau actele respective. Acest lucru se întâmplă în condițiile când din zona Limanului din regiunea Odessei și din zona transrenană mai pătrund loturi de pește și mai ales din zonele neautorizate. Pe noi ne îngrijorează faptului că vara de-a lungul traseelor se vinde peste, în condiții de temperatură înaltă. Împreună cu poliția vom lucra mai minuțios pentru a evita aceste riscuri”, susține Gheorghe Gaberi.