„O analiză efectuată în 2011 arată că zilnic nu se raportează câteva zeci de mii de tichete, adică se fac șmecherii și banii noștri nu ajung în bugetul întreprinderilor municipale, dar în buzunarul cuiva. În capitala „europeană” a lui Chirtoacă, în anul 2017, avem un sistem de taxare de sapă. Pentru că e mai ușor să furi. Wi-Fi, transport pe baterii electrice, benzi destinate doar transportului public”, a scris Codreanu pe pagina sa de Facebook.

Mai jos, consilierul a atașat răspunsul municipalității la interpelarea sa. În documentul semnat de Direcția generală transport public și căi de comunicație scrie că deja a fost format un grup de lucru privind implementarea acestui proiect. Municipalitatea l-a asigurat pe Codreanu că pe parcursul anului au fost examinate mai multe oferte din Estonia, Rusia și Ucraina, iar „consultările pe marginea acestui subiect urmează a fi inițiate în primul semestru al anului 2017”.

Codreanu susține însă că acest proiect poate fi implementat și timp de o lună. „M-am întâlnit cu trei reprezentanți ai diferitor companii, două din Moldova, inclusiv un grup de tineri voluntari care au zis că implementarea unui sistem de taxare electronică poate fi făcută timp de o lună, cu suma de circa 200 mii lei. Poate fi elaborat și implementat și gratis, dar compania asigură și mentenanța și perceperea amenzilor, având un procent mizer din aceste amenzi”, scrie consilierul PPEM.

Amintim că în martie 2015, primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a aprobat principiile generale de implementare a sistemului de taxare electronică în transportul public din municipiul Chişinău. Acum doi ani, primăria spunea că trecerea de la sistemul actual de taxare la sistemul de taxare electronică se va face în șase luni.