„Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că acordul cadru cu Uniunea Eurasiatică nu contravine obligațiilor Chișinăului față de UE. Declarația în acest sens a fost făcută după întrevederea sa cu Vladimir Putin, totodată Igor Dodon a anunțat intenția de a deveni observator în Uniunea Economică Eurasiatică și lipsa unui rezultat cu UE după semnarea Acordului de asociere”, a scris Irina Friz.

Potrivit deputatului ucrainean, „este evident că problema integrării Moldovei în Uniunea Eurasiatică de multe ori a constituit obiectul discuțiilor dintre Dodon și curatorii săi din Kremlin, printre acestea ar fi, de exemplu, Dmitri Rogozin. Programul electoral al lui Igor Dodon a conținut teza aderării la Uniunea Eurasiatică”.

„O astfel de schimbare a retoricii poate indica faptul că Moscova intenționează să folosească Moldova în calitate de uși către piața Uniunii Europene. Businessul rus aparent planifică să vină în Republica Moldova pentru a folosi Zona de Liber Schimb cu UE pentru exportul produsele sale în Europa. Doar că, în acest caz, Republica Moldova va obține nu beneficii, ci probleme. Alegerea Kremlinului în calitate de partener este un pas politic”, a mai scris Irina Friz.