VIDEO. CNA pregătește două legi noi: Una îi va proteja pe cei care denunță corupția, iar alta - va pedepsi pentru primirea cadourilor

VIDEO. CNA pregătește două legi noi: Una îi va proteja pe cei care denunță corupția, iar alta - va pedepsi pentru primirea cadourilor

Pentru prima dată Moldova va vea o lege care va proteja avertizorilor de integritate, și o altă lege cu privire la cadourile în sectorul public. Anunțul a fost făcut de directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Cristina Țărnă, într-un interviu în studioul Agora.

Șefa adjunct CNA spune că până acum a existat doar o hotărâre de Guvern ce proteja denunțătorii actelor de corupție, însă aceasta are o forță mică.

În elaborarea noii legi au fost implicați cei din societatea civilă și experți din exterior. „Cel mai greu a fost să identificăm instituția care s-ar decide să ofere protecția denunțătorilor. Am instistant foarte mult ca nu CNA să facă acest lucru, fiindcă avertizorul comunică o informație de interes public care trebuie să fie examinată, iar în cazul în care apar riscuri pentru el, el trebuie să se bucure de o protecție. Pentru a evita speculații dacă CNA vrea sau nu vrea să ofere protecție, este mai bine să fie o instituție neutră”, a declarat Țărnă.

În acest sens a fost stabilit un parteneriat cu avocatul poporului, Mihai Cotorobai. „El și-a asumat curajul să ducă activitatea ombudsmanului și în acest domeniu. Sunt oameni care au de suferit pentru că au tras alarma, astfel apare și o chestiune firească de drepturile omului”, spune Cristina Țărnă.

Directorul adjunct al CNA spune că anul acesta se va adopta un nou set de reguli cu privire la cadourile în sectorul public.

„Este o zonă de dezastru. Deocamdată e aprobat regulamentul de Guvern, dar sunt multe neclarități. Legea cu privire la conflictul de interese, care ridica la nivel de lege anumite reguli care țineau de cadouri, a fost abrogată și înlocuită cu Legea cu privire la declararea averilor și intereselor, care a lăsat pe dinafară chestiune cadourilor. Chestiunea cadourilor a rămas doar în codul de conduită a funcționarilor. Asta înseamnă că legea se aplică doar funcționarilor, dar sunt și alte persoane care se întrețin din bani publici și au nevoie de rigori clare cu privire la cadouri”, a conchis Țărnă.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.