Cele 100.000 de lei vor fi achitate pentru utilizarea denumirilor de „Republica Moldova”, „Moldova” sau „Țara Moldovei”, scrise cu orice tip de caractere, traducerile lor, folosite separat sau în îmbinare cu alte elemente verbale sau figurative.

Autorii susțin că în măsura în care, până acum, nu a fost reglementat mecanismul de oferire a permisului de utiizare a denumirii statului, se consideră „oportună abilitatea Guvernului de reglementare a modului de acordare și retragere a permisului”.

„La determinarea mărimii taxei nu s-au putut lua în considerare anumite costuri sau cheltuieli sau o rată de rentabilitate, întrucât denumirea statului este un „activ” nematerial. Suma de 100.000 de lei se consideră a fi una rezonabilă, ținând cont de faptul că acest permis se oferă până la modificarea denumirii sau lichidarea persoanei juridice”, explică Ministerul Justiției, autorul proiectului.

Autorizația se acordă pe un termen nedeterminat. Dacă o companie nu va respecta regulile stabilite pentru folosirea denumirii statului, aceasta va fi sancționată cu până la 400 de unități convenționale și îi va fi retras dreptului de a mai utiliza denumirea statului.

Potrivit proiectului, Comisia guvernamentală pentru acordarea autorizației de utilizare a denumirii oficiale sau istorice a statului va fi formată din șapte membri. Aceștia vor fi: ministrul Justiției, preşedintele Camerei Înregistrării de Stat, dar și alți cinci membri reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Culturii, Ministerului Agriculturii, Cancelariei de Stat și ai Academiei de Științe a Moldovei.