„Astăzi, majoritatea oamenilor nu cunosc pe cine votează, ci aleg o listă autonomă. Oamenii nu au reprezentanți în Parlament, au control deasupra deputaților doar o singură zi, când sunt alegeri parlamentare. Deputații uită cine i-a ales, iar alegătorii trebuie să rabde încă patru ani ca să schimbe situația”, și-a început Plahotniuc discursul.

„În acest context, fac un anunț important, care va avea efecte pozitive asupra politicii în RM. Vom sprijini alegerea deputaților în parlament ideea votului uninominal. El rezolvă câteva lucruri importante și dă posibilitatea oamenilor să decidă pe cine trimit în Parlament. Votul uninominal face ca deputatul să fie reprezentativ, să provină dintr-un loc concret, face ca raioanele să fie reprezentate de oameni locali, nu de oameni puși de la centru de partid”, a mai adăugat liderul PD.

Plahotniuc a mai anunțat despre o inițiativă. „Vom introduce posibilitatea ca cetățenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaților care nu-și fac datoria. Dacă un deputat nu lucrează bine pentru localitatea care l-a ales și dacă se dovedește că este corupt, dacă dezamăgește oamenii, atunci cetățenii nu vor mai aștepta patru ani ca să-l sancționeze ci îl vor putea demite imediat și alege altul în locul lui. Astfel cetățenii au influență directă asupra celui pe care l-au ales. Astfel se pot rezolva o mulțime de probleme, precum traseismul politic și coprupția politică”, susține democratul.

O altă propune a lui Plahotniuc a fost ca diaspora „să aibă proprii oameni in Parlament. Oameni care să le cunoască problemele, să vină și să-i ajute”.

„Inițiativa va primi votul în Parlament doar după ce va avea avizul Comisiei de la Veneția și după ce va fi consultat cu partidele parlamentare și extraparlamentare. Vom derula o campanie de informare la nivel național în care le vom prezenta oamenilor ceea ce înseamnă votul uninominal și le vom propune să semneze dacă vor vrea”, a mai adăugat Vlad Plahotniuc.