„Vă place să citați sondajele? Câteva cifre: 90% din oameni vă consideră cel mai nociv politician din RM. 61% consideră că țara noastră merge într-o direcție greșită. 80% din cetățeni nu sunt mulțumiti de situația economică din RM. 54% declară că cea mai mare problemă a RM este corupția. 47% consideră că vinovați de situația din țară se fac vinovate grupările de oligarhi, iar 106 persoane părăsesc RM zilnic. Încetați să vă comportați de parcă ați fi în opoziție, și nu la guvernare. Dumneavostră ați contribuit la dezastrul în care am ajuns”, a spus Maia Sandu. „Prea des ați spus astăzi ce vrea Plahotniuc, și prea puțin - ce vor oamenii. [..] Oamenii vor să fie pedepsiți hoții”.

Potrivit liderei PAS, sistemul propus desconsideră cetățenii din diasporă, care vor fi subreprezentați în Parlament.

Maia Sandu spune că discursul de astăzi al liderului PD a fost unul „populist, arogant și cinic”, iar „clasa politică nu trebuie reformată, ci trebuie schimbată”.

Prin introducerea sistemului uninominal Plahotniuc vrea un singur lucru - să se mențină la putere, chiar și cu prețul libertății și bunăstării noastre. Cum? Prin coruperea deputaților aleși prin circumscripții uninominale. Tot arsenalul care se află la îndemâna lui Plahotniuc - poliție, procuratură, justiție, fisc, vamă, ș. a. va fi pus în funcțiune pentru a determina deputați aleși să se alăture Partidului Democrat”, a adăugat ex-ministrul Educației.

Potrivit secretarului general al PAS, Igor Grosu, există o sincronizare perfectă între declarația lui Plahotniuc și partenerul său Igor Dodon, care a venit repede cu o reacție, la prima vedere de a se opune inițiativei: „În opinia noastră e un spectacol regizat. În perioada următoare o să vedeți că cei doi actori, unul care joacă rolul polițistului bun, iar altul - rolul polițistului rău, vor ajunge la o variantă mai puțin uninominală”.