Pe data de 20 ianuarie 2016, în componența noului Guvern în frunte cu Pavel Filip, fotoliul de ministru al Agriculturii a revenit lui Eduard Grama. Numele lui nu a răsunat însă prima dată în Guvern.

Studiile

Eduard Grama, născut la 27 mai 1973, și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, care este o instituție de învățământ privată. Funcționarul spune că studiile „au fost mai mult o glumă”, scria acum câțiva ani moldovacurata.md. Facultatea de Drept a Institutului Nistrean a fost declarată, ulterior, neconformă standardelor, la fel ca și alte trei facultăți de drept din alte universități, în urma unei evaluări comandate de Ministerul Educației.

Potrivit aceleeași surse, Grama a lucrat ani de-a rândul în diferite companii vinicole, inclusiv „Chateau Vartely” și „DK-Intertrade”. El a fost, din 2010, admnistrator al Întreprinderii de Stat „Vamservinform”, iar din decembrie 2012 șef adjunct al Biroului Vamal Chișinău. Mai multe voci afirmau că Grama ar fi un apropiat al șefului de atunci al Vămii, Tudor Balițchi, numit în funcție din partea PLDM.

Ascensiunea în Guvern

Pe 20 mai 2015, Grama a fost numit, din partea PLDM, în funcția de viceministru al Agriculturii în Guvernul Chiril Gaburici și și-a menținut postul în componența Guvernului Streleț. În această funcție el a administrat vinificația și viticultura, precum și știința ramurală, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

Totuși, la mijlocul lui decembrie 2015, Grama pleacă de minister. Cererea sa de demisie a fost aprobată de cabinetul de miniştri pe 16 decembrie 2015, fără prea multe detalii.

Peste o lună, în ianuarie 2016, după multe negocieri, într-un guvern format doar din democrați și liberali, fotoliul de ministru al Agriculturii este ocupat anume de Grama, care își dăduse demisia cu puțin timp în urmă.

Într-un interviu pentru Tribuna, proaspătul-numit ministru spunea: „Eu nu m-am așteptat ca din funcția de viceministru să ajung ministru. Mi s-a propus - am acceptat. Eu nu sunt membru a nici unui partid, nici nu am fost niciodată și nici nu intenționez. Am fost propus din partea celor șapte liberal-democrați, însă nu pot să vă spun că m-am așteptat”, explica ministrul.

Dosarul celor 30 de hectare

Potrivit RISE Moldova, anul trecut doi funcționari de la Ministerul Agriculturii au oferit funcția de administrator al unei întreprinderi de stat omului de afaceri Tudor Ungureanu. Funcția s-a „vândut” pentru 20.000 de euro și un Mercedes E-class. „Tranzacția” s-a făcut pentru un scop: un teren de 30 de hectare evaluat la aproximativ 4.5 milioane de euro, din posesia statului, pe care Ungureanu urma să-l exploateze în scopuri proprii.

Jurnaliștii RISE l-au întrebat și pe Eduard Grama, la începutul acestui an, dacă el a fost implicat în schemă. „Foști angajați ai Ministerului au dat permisiune, confirmând prin scrisoarea lor posibilitatea de parcelare”. Grama a fost întrebat dacă a luat și el mită. „S-a încercat să iasă la o discuție cu mine cineva dintre persoanele respective. Eu nu am acceptat sub nicio formă, nici nu mă interesează”, spunea atunci ministrul.

Astăzi, CNA a percheziționat biroul și domiciliul lui Grama, iar în această după-amiază el a fost reținut.